Szeged és környéke

2015.01.23. 21:37

Néha téved az utastájékoztató

Szeged - Trolik és villamosok esetében a valós érkezési időt, buszoknál a menetrend szerintit láthatjuk a megállóhelyi kijelzőkön Szegeden. Stopperórával teszteltük, mennyire megbízható a rendszer.

Vida-Szűcs Imre

 Előfordulhatnak hibák


Arról is érdeklődtünk, hogy az Anna kútnál egy hiányzó, illetve a Csongrádi sugárúton egy nem működő kijelzőnek mikor orvosolják a hibáját. „Mint az új rendszereknél általában, előfordulhatnak kisebb-nagyobb számítástechnikai hibák, amelyeket lehetőség szerint igyekszünk mihamarabb kijavítani, illetve a garanciális javíttatásáról gondoskodni" – válaszolta az SZKT.

 

Stopperórával ellenőriztük az Aradi vértanúk terén lévő villamosmegállóban a digitális kijelző pontosságát. Amikor azt mutatta, 5 perc múlva jön a 2-es villamos, indítottuk az órát, és figyeltük, a valóságban mikor ér be a vasútállomás felől érkező tuja. 8 és fél perc múlva gördült be. Tettünk még egy próbát, akkor már csak egy percet késett a kijelzőn mutatott érkezési időhöz képest a villamos. Kicsit később a Centrum Áruháznál indítottuk az órát a 8-as trolibuszra várva. Ott nem csalódtunk, 3 perc múlva jött a járat, pont, ahogyan a kijelző mutatta.


Akiket megkérdeztünk, hasznosnak tartják a tavaly júliusban átadott digitális utastájékoztató rendszert, de említettek kisebb-nagyobb hibákat. Például azt, hogy előfordul, hogy egy járatot többször is kijelez a tábla, eltűnik róla a járat jelzése akkor is, ha az még nem ért be a megállóhelyre, és nincs mindig összhangban a járművel a megadott érkezési idő. Volt, aki arra panaszkodott, hogy baleset idején nem írják ki, mi történt, mi a késés oka.

 

Vártunk és mértük a várakozási időt az Aradi vértanúk terén. Nem egyeztek az óráink. Fotó: Karnok Csaba

Vártunk és mértük a várakozási időt az Aradi vértanúk terén. Nem egyeztek az óráink. Fotó: Karnok Csaba


„A megállóhelyekre kihelyezett utastájékoztató táblákon villamos- és trolibuszjáratok esetében valós idejű adatok jelennek meg (ténylegesen azt mutatják, hogy hány perc múlva érkezik a következő járat). A Tisza Volán autóbuszai esetén a meghirdetett menetrend szerinti időpontok vannak feltüntetve a táblán. Az időadat mellett megjelenített mozgáskorlátozott jel az alacsonypadlós jármű érkezését mutatja" – közölte a Szegedi Közlekedési Kft. Ha valamelyik vonalon baleset történik, vagy forgalmirend-változás lép életbe, a megállóhelyi kijelzők alkalmasak arra, hogy azon keresztül az utasokat tájékoztassák. A változással kapcsolatos tájékoztató információ a táblák alsó sorában olvasható. 

 

" data-width="466">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!