Szeged és környéke

2015.02.25. 18:20

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Szeged - Kedden a megyeházán filmvetítéssel egybekötött visszaemlékezést, szerdán a szegedi, Glattfelder téri emlékműnél koszorúzást és gyertyagyújtást tartottak.

Munkatársunktól

A kommunizmus áldozataira emlékezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal: kedden a megyeházán filmvetítéssel egybekötött visszaemlékezést, szerdán a szegedi, Glattfelder téri emlékműnél koszorúzást és gyertyagyújtást tartottak.

A Szovjetunióba hurcoltak emlékéve: a kommunizmus áldozataira emlékeztek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A filmvetítés vendégét, a nagymágocsi Horváth Lászlót a gyermekéveitől, a fiatalságától, a családjától szakították el a szovjet hatóságok. A koszorúzáson köszöntőt mondott [namelink name="Juhász Tünde"] kormánymegbízott, majd [namelink name="Wittner Mária"], akinek majdnem az életével kellett fizetnie az 56-os forradalomban vállalt szerepéért.

A Szovjetunióba hurcoltak emlékéve: a kommunizmus áldozataira emlékeztek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A kormány az idei évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. A döntés a méltó megemlékezést szolgálja arra, hogy hetven éve, 1944–45-ben megkezdték a Szovjetunióba kényszermunkára történő internálást.

Hódmezővásárhelyen [namelink name="Tőkéczki László"] egyetemi tanár mondott beszédet tegnap az Emlékpontban, majd mécseseket gyújtottak. A város középiskolásai tematikus tárlatvezetéseken vettek részt a közgyűjteményben. Makón a Csanád vezér téri '56-os kopjafáknál szerda este a Jobbik, illetve a Fidesz tartott külön-külön gyertyagyújtást, illetve megemlékezést.

Makón a Csanád vezér téri '56-os kopjafáknál szerda este a Jobbik, illetve a Fidesz tartott külön-külön gyertyagyújtást, illetve megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!