Szeged és környéke

2015.02.25. 17:15

Binszki: Rétvári nevezze át a kormányban ülő kommunistákat

Szeged - Rétvári Bence államtitkár nem akarja átnevezni azokat a kommunistákat, akikkel együtt ül a kormányban - mondta a Ságvári-ügy kapcsán Binszki József szegedi DK elnök, aki szerint Ságvári éppen annyira volt kommunista, mint azok, akikkel Rétvári együtt ül a kormányban.

Munkatársunktól

Ságvári Endre neve Szegeden ma már márkanév. A Ságvári Endre gyakorló gimnázium többet jelent, mint az egykori antifasiszta ellenálló személye - mondta [namelink name="Binszki József"], a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke a Ságvári gimnázium bejárata előtt tartott mai sajtótájékoztatóján. Közölte, ténykérdés, hogy Ságvári kommunista is volt, de szerinte éppen annyira volt kommunista, mint azok, akikkel [namelink name="Rétvári Bence"] ül együtt a kormányban.

Botka: Tényleg ez a legnagyobb baj?

Botka László, Szeged polgármestere a következő bejegyzést tette a Facebookon a Ságvári átnevezésével kapcsolatosan: "Tényleg ez a legnagyobb baj a mai magyar közoktatásban?! Az államosítás, az egyentankönyvek, az egyformaság miatt folyamatosan csökken az oktatás színvonala. A szegedi Ságvári Gyakorló Gimnázium a minőség volt az "egységesítés" előtt. Ma már a neve is ellenség, mert a "nácik" több mint 7 évtizede meggyilkoltak egy demokrata ellenállót, akit Ságvárinak hívtak."

- Őket nem akarja átnevezni az államtitkár, nem zavarja, hogy kommunisták voltak - hangsúlyozta Binszki. Hozzátette, több mint 70 év telt el Ságvári halála óta, és antifasisztának lenni ma is komoly kiállás és bátor tett, főleg a mostani viszonyok között, de ez most mást jelent. - Hetven éve, ha valaki antifasiszta volt, az életét kockáztatta. Ságvári el is veszítette az életét - mondta. Azt is látni kell, hogy az eltelt időszak mindenképpen átértékeli Ságvári politikai tevékenységét. Nem volt jelentős, ma is értékelhető politikai tevékenysége. De ez már történelem - hívta fel a figyelmet a DK helyi elnöke, aki azt ajánlja Rétvárinak, hogy olvassa el József Attila Dunánál című versét, amiben az áll, "A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés." - Rétvári Bence békéljen meg a történelemmel, ne akarjon mindenáron háborút kirobbantani.

- Szeretnénk, ha Szeged lakói, a politikai pártok és az egyetem kiállnának, nem mismásolnának, "egyrészt-másrészt" maszatolnának, hanem állást foglalnának az ügyben. A DK úgy véli, hogy azok a tízezrek, akik itt végeztek, a tanári kar, és az a teljesítmény, amit az iskola letett az asztalra, országosan is elismert, az megérdemli, hogy ne akarják politikai haszonszerzés és megmutatkozás céljából átnevezni - mondta Binszki József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!