Szeged és környéke

2015.02.02. 20:34

Thirring és Székely még mindig szerepel az adóslistán

Szeged - Továbbra is a NAV szégyenlistáján szerepel több mint 10 millió forintos adótartozással Thirring Ákos, Tömörkény 1990–98 közötti polgármestere és Székely Gyula, a Jobbik volt dóci elnöke is. Októberben mindketten polgármesterjelöltként indultak az önkormányzati választáson.

Szabó C. Szilárd

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban hozta nyilvánosságra honlapján a több mint 100 millió forinttal tartozó cégek, valamint a több mint 10 millió forinttal tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók legfrissebb listáját. A lajstromban 2991, többségében felszámolás alatt álló cég, valamint 3925 magánszemély és egyéni vállalkozó szerepel.

 212 millióval tartozik a szegedi Top

A NAV nyilvánosságra hozta pár napja a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listáját is, ahol már konkrétan közlik a tartozás és a bírság összegét is. E szerint a cégek közül a budapesti Tranzit-Húsker Kft. tartozik a legtöbbel, 6,5 milliárd forinttal az adóhatóságnak, a magánszemélyek közül pedig a dunakeszi Árva Ferenc az állam legnagyobb adósa, 995 millió forinttal. Ezen a listán Csongrád megyéből csak a végelszámolás alatt álló Top-H-Száz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szerepel – 212,5 millió forintos tartozással.

Ezen a listán nem közlik a fennálló tartozás konkrét összegét. Így csak a küszöbértékkel számolva a magánszemélyek mintegy 39,2 milliárd forinttal, a cégek pedig 299,1 milliárd forinttal tartoztak a 2014. december 31-i állapot szerint az államnak. A valóságos tartozások azonban ennél nagyobbak, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben százmilliós követelése van az adóhatóságnak.

Csongrád megyéből 40 céget – köztük 13 szegedit, 5 vásárhelyit és 3 makóit – találtunk a nagy adótartozók között. Ezek főként kereskedelmi, elektronikai és építőipari cégek, amelyek többsége felszámolás alatt áll. A listán több olyan vállalkozás is szerepel, amelynek ismerősen cseng a neve a NAV korábbi lajstromaiból. Ilyen a felszámolás alatt álló Délépítő Zrt., valamint a kisteleki Kistér TÉSZ és a mórahalmi Hortico Zöldségtermelői Értékesítő Szövetkezet, de 100 millió forintot meghaladó adótartozása van a vásárhelyi önkormányzat tulajdonában lévő, felszámolás alatt álló Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt.-nek is.

A 3925 magánszemély és egyéni vállalkozó nevét tartalmazó szégyenlistán 120 embert találtunk a megyéből, akiknek a többsége szegedi. Közülük a szegedi [namelink name="Mohácsi József"], [namelink name="dr. Lehegyi Zsolt"], [namelink name="Timotity Milán"], [namelink name="Kreiniker Sándor"] és a vásárhelyi [namelink name="Utasi Árpád"] már nem először szerepel az adóhatóság szégyenlistáján. Továbbra is több mint 10 millió forinttal tartozik az államnak [namelink name="dr. Thirring Ákos"], Tömörkény 1990–98 közötti polgármestere és [namelink name="Székely Gyula"], a Jobbik volt dóci elnöke is, akiknek a neve már júliusban is szerepelt az adóhatóság szégyenlistáján. Thirring és Székely októberben független polgármester-, illetve képviselőjelöltként is indult Tömörkényben, illetve Dócon az önkormányzati választáson.

Ezt megtehették, mert az indulásnak nem volt feltétele a köztartozás-mentesség. Ugyanakkor ha megválasztották volna őket polgármesternek vagy képviselőnek, akkor a jogszabályok szerint ki kellett volna fizetniük a köztartozásukat, vagy legalább részletfizetést kellett volna kérniük az adóhatóságtól. Ha ezt nem tették volna meg, akkor méltatlansági eljárás indult volna ellenük, és megfosztották volna őket a posztjuktól. Minderre azonban nem került sor, mert sem Thirringet, sem Székelyt nem választották meg polgármesternek, sőt még a képviselő-testületnek sem lettek tagjai.

Megkérdeztük Székely Gyulát, miért nem fizetett be több mint 10 millió forint adót. „Már többször mondtam, hogy önnek semmilyen formában nem nyilatkozom" – közölte, és lecsapta a telefont. Thirring Ákost is szerettük volna megkérdezni, de sem a tudakozó, sem a tömörkényi polgármesteri hivatal nem tudta megadni a számát. Írtunk neki a legismertebb közösségi oldalon is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!