Szeged és környéke

2015.03.09. 21:21

59 megyei civilszervezet nem kaphat felajánlást

Csongrád megye - Csongrád megyében 59 civilszervezet biztosan nem kaphat adó 1 százalékos felajánlást idén, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kizárta őket az eljárásból.

Cservenák Zoltán

 Négy okból zár ki a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye négy esetben zárta ki a kedvezményezett szervezeteket az adó 1 százalékos részesedésből: ha a szervezet elfelejtett regisztrálni, ha nem küldte el a NAV-nak a korábban kapott pénz felhasználásról szóló adatokat, amennyiben hibás adatokat közölt, és azokat a határidőre nem javította, vagy ha az adóhatóság az ellenőrzése során megállapította, hogy a kedvezményezett valótlan adatot közölt.
Országosan 1211 szervezet, Szegeden 27, Hódmezővásárhelyen 13, Makón 6, Mindszenten 4, Csongrádon és Domaszéken 3-3, Ásotthalmon, Csanádpalotán és Deszken 1-1 civilszervezet számára nem lehet adó 1 százalékos felajánlást tenni idén. Nem kaphat pénzt például a Szegedi Idegsebészetért Alapítvány, a SZOTE Fül-, Orr-, Gégeklinikáért Alapítvány, a Kövér Béla Bábszínház, a Rotaract Club Szeged, a Szegedi Dr. Waltner Károly Gyermekotthonban Élő Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációjáért Alapítvány, a Szegedi Lombikbébi Alapítvány és az Universitas Sport Club sem.

– Adminisztrációs hibát vétettünk, ezért maradunk ki idén a támogatásból – mondta lapunknak [namelink name="Kövér László"], a Kövér Béla Bábszínház igazgatója, aki elismerte: elfelejtettek regisztrálni a tavaly szeptember végi határidőig. A bábszínház tavaly 50-60 ezer forintot kapott adó 1 százalékokból, amelyet grafikai munkákra és plakátokra költöttek, így idén más forrást kell találniuk erre.

„Támogassa Ön is az USC Szeged sport egyesületét adója 1%-ával!" – olvasható az Universitas Sport Club honlapján a felhívás, habár a sportegyesület idén biztosan nem kaphat pénzt ezen a jogcímen. Kérdeztük az egyesületet, miért kerültek fel a NAV listájára, de nem kívántak nyilatkozni.

A szegedi bábszínháznak is jól jött volna a felajánlás - idén lemaradnak róla. Fotó: Kuklis István

A szegedi bábszínháznak is jól jött volna a felajánlás - idén lemaradnak róla. Fotó: Kuklis István
Hódmezővásárhelyről többek között a nagycsaládosokat tömörítő Hód-Kuckó, a HÓDIÁK diáksport-egyesület és a Tabán Trafik Sport Egyesület nem számíthat adó 1 százalékos felajánlásokra. Bukhatja az adó 1 százalékos felajánlásokat például a Makó Város és Vonzáskörzetébe Tartozó Községek Gyermekeinek Egészségéért Alapítvány, a Csongrád Város Képzőművészetéért Közalapítvány, a Domaszék Óvoda és Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány, Az Élhetőbb Életért Ásotthalmon és Környéke Közhasznú Alapítvány, valamint a Deszki Nagycsaládosok Egyesülete is. Utóbbi ügyvéd segítségével tárgyal a hatósággal, hátha lekerül a listáról.

– Először elutasították a közhasznú szervezetté válásra benyújtott kérelmünket, később mégis jóváhagyták. Hiánypótlásra szólítottak fel minket, amit teljesítettünk, de közben három levélből kettő arról szólt, hogy nem lehetünk közhasznú szervezet, ezért kizárnak minket az eljárásból, a legfrissebb elutasítás kedden érkezett – mondta [namelink name="Prónainé Kis Éva"], a Deszki Nagycsaládosok Egyesülete elnöke. Hozzátette: legutóbb 69 ezer forintot gyűjtöttek, a karácsonyi ünnepséget finanszírozták belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!