Szeged és környéke

2015.03.03. 19:44

Koldulás Szegeden: olyan ez, mint a horgászat

Szeged - Olyan ez, mint a horgászat, türelem kell hozzá – mondta tegnap a szegedi nagyáruház passzázsán kolduló férfi, akit csak ritkán küldenek el a rendőrök. Kéregetett már Bécsben is, ahol 70 eurót is keresett egy nap.

Sz. C. Sz.

Országos visszhangot váltott ki tíz éve, amikor két szocialista és egy centrum párti önkormányzati képviselő – Szondi Ildikó, Szőke Péter, illetve Pintér Ferenc – javaslatát elfogadva megtiltotta a szegedi közgyűlés a koldulást a belvárosban, a Tisza Lajos körút és a Tisza által határolt területen, valamint a Mars téren. A tilalmat megszegő kéregetőkre akár 25 ezer forintos bírságot is ki lehetett szabni. A szegedi koldusrendelet ellen – amelynek Pintér Ferenc szerint nem a bírságolás, hanem az érintettek felvilágosítása és a nekik adható szociális segítség nyújtása, valamint az embereket zaklató, erőszakosan kéregetők jelenlétének megszüntetése volt a célja – számos jogvédő szervezet tiltakozott. A Társaság a Szabadságjogokért és a Menhely Alapítvány közös indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz (AB). A rendelet bevezetése után fél évvel, 2005 őszén arról írtunk, hogy továbbra is sokan kéregetnek a tiltott övezetben. Néhány esetben készült szabálysértési feljelentés, illetve tanácsoltak el koldusokat a tiltott területről.

Továbbra is szabálysértés

Semmis a csendes koldulás bírságolása – írtuk 2012-ben, amikor az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette az új szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Az AB emellett azokat a rendelkezéseket is megsemmisítette, amelyek alapján az önkormányzatok saját rendeletben határozták, határozhatták volna meg a pénzbírsággal sújtható tiltott, közösségellenes magatartásokat. Ilyen a koldulás. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a koldulás továbbra is szabálysértésnek számít a törvény szerint. A koldulás szabálysértése miatti eljárásokat a megyei kormányhivatal járási hivatala folytatja le.

Koldus a szegedi nagyáruház passzázsán. Fotó: Schmidt Andrea

Koldus a szegedi nagyáruház passzázsán. Fotó: Schmidt Andrea

9000 négy mise alatt

– Gépkocsivezetőként dolgoztam, de volt egy súlyos balesetem, ami derékba törte a pályámat. Tavaly januárban elváltam, teljesen kihasználtak, azóta kéregetek Szegeden a passzázson, a nagy Tescónál és a Szabadkai úti Lidlnél – mondta a koldusokhoz képest kifejezetten jól öltözött, tiszta farmert, fekete bőrcipőt és térdig érő, barna bőrkabátot viselő 60 éves férfi, aki kérte, ne írjuk le a nevét. Elmondta, 22 ezer 800 forint segélyből él, és úgy van a koldulással, hogy inkább kér, mint hogy lopjon. – Ha megvan a kétezer forint, felállok. Én a pénzem 90 százalékát élelemre költöm, csak a maradékból iszom egy-két pohár „vébékát" a kocsmában, mert az segíti a vérkeringést – magyarázta a férfi, aki elmondása szerint utálja azokat, akik összeszednek 4-500 forintot, és már mennek is a kocsmába. – Én magamra költöm a pénzt. Van, aki a koldusmaffiának dolgozik Szegeden, én egyedül járok – hangsúlyozta. Elmondta, a koldulás olyan, mint a horgászat, türelem kell hozzá. Van, hogy 4-5 óráig semmit sem adnak neki, aztán fél óra alatt összejön ezer forint. Elmondása szerint volt, hogy a dómnál 9000 forintot szedett össze négy mise alatt.

Csanytelekről jár be koldulni

– Mindennap hazamegyek busszal Csanytelekre, ahol 10 ezer forintot fizetek egy egyszobás albérletért – magyarázta a férfi, akitől megtudtuk, már Bécsben is koldult két hétig. Elmondta, volt, hogy 70 eurót (mintegy 22 ezer forint) keresett egy nap. – Ott két eurót kértek a szállásért, és még kaját is adtak. Tervezem, hogy visszamegyek vonattal. Bécsben minden koldus megtalálja a helyét, nem zavarjuk egymást. Ott a rendőrök sem küldenek el. Szegeden néha rám szólnak a rendőrök, hogy menjek arrébb, de semmi komoly. Azt mondják, nem tudnak megbüntetni, mert nem zaklatok senkit, csak csendesen üldögélek – mondta a 60 éves férfi.

Olyan ez, mint a horgászat. Fotó: Schmidt Andrea

Olyan ez, mint a horgászat. Fotó: Schmidt Andrea

17 feljelentés

– Idén 17 feljelentést kaptunk eddig koldulásügyben, mind a 17 szabálysértést Szegeden követték el – tájékoztatott Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. „Abban az esetben minősül szabálysértésnek a koldulás, ha azt gyermekkorú személy társaságában; közterületen vagy nyilvános helyen a járókelőket, nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából szólítja le az elkövető, illetve ha házról házra vagy lakásról lakásra járva kéreget. A csendes koldulást nem foglalja magában a tényállás. Általánosságban azt tudjuk elmondani, hogy szabálysértési ügyben intézkedésre, illetve büntetésre van lehetőség. Intézkedésként figyelmeztetést, büntetésként pénzbírságot szoktunk kiszabni, amely 5000 forinttól 150 ezer forintig terjedhet a jogszabály szerint. Figyelmezetésről abban az esetben határozunk, ha első alkalommal érkezik feljelentés az illetővel kapcsolatban. Pénzbírság kiszabására akkor kerül sor, ha a kolduláson tetten ért személy ellen nem először érkezik rendőrségi feljelentés, illetve ha ezzel együtt más szabálysértést is elkövet az illető (ilyen például a közterületen történő vizelés), de az így kiszabott bírság sem szokta meghaladni a 20 ezer forintot" – írta kérdésünkre Varga Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!