Szeged és környéke

2015.03.15. 17:10

Köz-hasznáért: média, oktatás, egészségügy

Szeged - Formabontó március 15-ei gyűlést tartott a szegedi Köz-Hasznáért Mozgalom (KHM) vasárnap délután a Széchenyi téren.

Munkatársunktól

A színpad előtti teret a fősétányon megtöltötte a hallgatóság, többen narancssárga színű, középen lyukas zászlókat lengettek. A gyerekeknek is készültek programokkal a szervezők, volt csákóhajtogatás, arcfestés és rajzolás. A szabad sajtó napján örökre bezár a szegedi körzeti rádióstúdió és a körzeti televízió – hívta fel a figyelmet [namelink name="Balog József"], aki az Oktatói Hálózat képviseletében szólt. – 8 millió embernek nincs Magyarországon közszolgálati televíziója és rádiója csak azért, mert néhány száz embernek van magánrádiója, magántelevíziója a köz pénzén. Milyen ország ez? – harsogta a mikrofonba Balog. Az oktatásról így fogalmazott: – Esélyegyenlőség-e az, ha csak a gazdagok gyerekei járhatnak a gazdagok és a kormány kiválasztott egyetemére?

Formabontó március 15-ei gyűlést tartott a szegedi Köz-Hasznáért Mozgalom. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Felszólalt mások mellett [namelink name="Demeter Éva"] a fogyatékossággal élők helyzetéről. Úgy látja, a betegek és a szegények szó szerint halálra vannak ítélve. [namelink name="Csehpál Etelka"] háziorvos az egészségügy állapotáról beszélt. Egy kollégáját idézte: „a magyar egészségügy a stadionok árnyékában fog kimúlni". Elmondta, hogy évek óta nincs háziorvosa 250-300 ezer embernek, a receptekkel pedig a pénz szűke miatt sakkoznak az emberek.

Formabontó március 15-ei gyűlést tartott a szegedi Köz-Hasznáért Mozgalom. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– A középiskolai és az általános iskolai tanárokra óriási felelősség hárul, és ezt óraszám növeléssel, forráselvonással, központosítással, a tanterv erőszakos kiherélésével és KDNP-sítésével iszonyatosan rájuk nyomják. Mit lehet csinálni, amikor az ember éjjel-nappal dolgozott eddig is, és még többet kell, még rosszabb körülmények között? – kérdezte [namelink name="Papp Réka Kinga"], az egyik Budapestről érkezett szónok. Hangsúlyozta, ki kell állni a tanárok mellett. A rendezvény utolsó felszólalója, [namelink name="Vágó Gábor"] rámutatott: virágzik a hatalmasok korrupciója, titkolózik az elit a múlt bűnei kapcsán, sőt már a jövő gazságait is titkosítják 30 évre. – Ki kell állni nap mint nap az igazságért, bátorságra és együttműködésre van szükség – hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!