Szeged és környéke

2015.04.10. 23:36

Bohácsot és Keresztúri Farkast felelősségre vonják Szehő-ügyben

Szeged - "Valótlanságot állít Botka László, amikor azt a látszatot kelti, hogy a Jobbik volt képviselőjének bármilyen döntése hozzájárult volna a Szegedi Hőszolgáltató csődjéhez."

Dombai Tünde

- A polgármester csúsztatása a SZEHŐ-vel kapcsolatban: igazság vs. [namelink name="Botka László"] - címmel kapott portálunk közleményt Tóth Pétertől, a Jobbik Szegedi Szervezetének elnökétől, önkormányzati képviselőtől.

"Valótlanságot állít Botka László, amikor azt a látszatot kelti, hogy a Jobbik volt képviselőjének bármilyen döntése hozzájárult volna a Szegedi Hőszolgáltató csődjéhez. A valóságban, felügyelőbizottsági tagként nem volt hatásköre bármilyen döntést hozni a céggel kapcsolatban. Tulajdonosi döntéseket a vagyongazdálkodási bizottság és a közgyűlés hozott a város hőszolgáltató cégével kapcsolatban.

A tulajdonosi döntéseket 2010-et megelőzően Botka László egy személyben gyakorolta a bizottság helyett, majd 2010-től, a tulajdonosi jogok gyakorlását az illetékes bizottságban az MSZP képviselői, többször együtt szavazták meg a Fidesz képviselőivel. A szegedi MSZP és Fidesz 1 milliárdos banki hitelt vett fel a cégnek és később, újabb 1 milliárdos tagi kölcsönt nyújtottak a SzeHő-nek. Ezután, a szegediek által jól ismert, normális számlázásra képtelen IKV Zrt.-hez került a 28.000 távhővel fűtött lakást. A város ingatlankezelő vállalata azonban nem jogosult lakossági gázártámogatásra, így a kieső állami támogatást a szegediekkel fogják megfizettetni.

A Jobbik Szegedi Szervezete ígéri, hogy kormányra kerülése esetén visszaszerzi a szegedieknek a hőszolgáltatást, a vízművet és az áramszolgáltatást is, melyeket idegen kézre adtak [namelink name="Hagyó Miklós"], [namelink name="Simon Gábor"] és [namelink name="Hunvald György"] szegedi párttársai."

Korábba írtuk:

 Mi mennyi?

A vitával egyórásra nyújtott ülés után megkérdeztük, mennyi terhet cipel összességében a hőszolgáltató. Kóbor Balázs, a város által delegált ügyvezető felsorolta a nagyobb tételeket. 600 millió forintos hátralékot halmozott fel a lakosság. 670 millió forint hitelt vett fel a Raiffeisen Banktól és 300 milliót a K&H-tól, ez utóbbira vállalt kezességet a város. Továbbá 1 milliárd forintos tagi kölcsönnel tartozik a tulajdonosainak, köztük az önkormányzatnak 510 millióval.

Év végéig 800 milliós hitelkeretet szavazott meg tegnap a rendkívüli közgyűlés az IKV Zrt.-nek, hogy április 16-ától működtetni tudja a távhő- és használatimelegvíz-ellátást. Emiatt módosították a költségvetést. Azt is hangsúlyozták: nagy valószínűséggel elúszik az az 510 millió forint, amit az önkormányzat tagi kölcsönként 2013-ban befizetett a hőszolgáltatónak, hogy megmentse a fizetésképtelenségtől.

Azt a 300 milliós vállalást is hamarosan lehívhatja a bank, amit a város a cég folyószámlahitel-keretére vállalt. Megszavazták a képviselők, hogy ellehetetlenült a város Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel kötött szolgáltatási szerződése. Elfogadták [namelink name="Binszki József"] (DK) javaslatát is, hogy [namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz–KDNP) és Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) korábbi képviselőket idézze be a jogi bizottság, és vonja felelősségre őket a Szehő ügyében.

[namelink name="Botka László"] polgármester hangsúlyozta, kényszerpályán mozog a város. Az energetikai hivatal döntése hivatali eljárás végén született, nem kérésre. A hatóság amiatt vonta vissza a Szehő működési engedélyeit, mert bizonytalan volt a működése, és rendezetlennek találta a tulajdonviszonyokat a kisebbségi magántulajdonosnál. Halasztó hatálya bírósági pernek sincs, akármennyit vitáznak róla. A KDNP- és a Fidesz-frakció azt a taktikát választotta, hogy egyáltalán nem szólalt meg. Nem védte korábbi közös frakcióvezetőjét, Bohács Zsoltot.

Róla megírtuk: a cég felügyelőbizottsági (fb) elnöke volt mindaddig, amíg rá nem jött, hogy parlamenti képviselőségével összeférhetetlen. Emellett a vegyes tulajdonú városi cégek felügyeletéért felelő vagyongazdálkodási bizottságot is vezette. Botka László az ülésen azt is a rovására írta, hogy hagyta lefokozni az önkormányzatot a cégben, hiszen a foglalkoztatói jogokat teljes egészében átadták a magántulajdonosnak. Szentistványi István (LMP) a Szehő kettős ügyvezetéséről úgy fogalmazott, az önkormányzat által delegált [namelink name="Martonosi István"] látványosan átállt a kisebbségi magántulajdonos oldalára, és annak bábfigurája lett.

Hosszabb szópárbajt [namelink name="Tóth Péter"] jobbikos képviselő vívott a városvezetővel és az alpolgármesterekkel az elmúlt négy évről és a párttársáról. A képviselő MSZP–Fidesz-mutyikoalíciót emlegetett, mely megszavazta a cégnek nyújtott kölcsönöket. Felrótta az energiahivatalnak, hogy arra az IKV-ra bízza a távfűtést, amelyiknek így is 800 millióval tartozik a lakosság. Keresztúri Farkast védve azt mondta, ne rágalmazzon a városvezetés, hanem tegyen feljelentést, ha van bizonyítéka.

Az fb nem dönt, csak felügyel. A polgármester a többedik körben azt mondta, a Jobbik a cuki kampányában kutyákat simogat, de úgy látszik, Keresztúri Farkas is ebbe a kategóriába tartozik. A volt jobbikos képviselőről elismételték, a kisebbségi magántulajdonos delegálta az fb-be, tehát annak érdekeit képviselte. Új elemként előkerült, hogy a vagyongazdálkodási bizottságban is ő ült bent, tehát duplán felelős a döntésekért. Sőt a sokat kárhoztatott IKV fb-jének is tagja volt, míg az igazgatótanácsban a rokona ült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!