Szeged és környéke

2015.04.19. 20:50

Híd lehet, díszpolgár nem

Elszomorította a Móra családot, és Móra Ferenc szülővárosában is meglepődtek, amikor kiderült: Szeged közgyűlése most sem adományoz díszpolgári címet az írónak. A magyarázat szerint a város jelenbeli teljesítményt ismer el a címmel. <br>

Bakos András

Móra Ferencet először 1933-ban terjesztették föl a szegedi díszpolgári címre. A határozat azonban nem született meg, mert négy radikális jobboldali képviselő ellenezte az akkor már nagybeteg író kitüntetését. A katolikus hagyományok ellenségének tartották.

Azzal fenyegetőztek, hogy ha a téma napirendre kerül a közgyűlésen, botrányt okoznak – írja Apró Ferenc Miért nem lett Móra Ferenc Szeged díszpolgára? című tanulmányában.

A négyből kettő vitéz
Bár a huzavona a színfalak mögött zajlott, a négyből két politikusnak a neve kiderült: vitéz Máriaföldy Márton, valamint vitéz Bakonyi Imre ellenezte a kitüntetést. Nyolcvankét évvel a történtek után az író által egykor igazgatott, ma a nevét viselő szegedi múzeum és a dédunoka, [namelink name="Vészits Andrea"] forgatókönyvíró és dramaturg posztumusz szegedi díszpolgári címre jelölte Móra Ferencet. Most, március 27-én döntött a közgyűlés az idei díjazottakról, de Móra Ferenc most sem lett Szeged díszpolgára. Az íróról ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy saját hazájában ne lenne próféta.

Szülővárosában, Kiskunfélegyházán 1929. június 9-én adták át neki a díszpolgári oklevelet. 1956ban a nevét fölvette a gimnázium, ahová járt, 1972-ben felújították szülőházát. Utca, tér, emléktáblák, festmények, szobrok, domborművek idézik alakját, közművelődési egyesület ápolja a kultuszát. 2013-at és 2014-et a helyi önkormányzat Móra-évvé nyilvánította. A 28 rendezvény közül a legemlékezetesebb a Móra család leszármazottainak találkozója volt. A família és a város kapcsolatában Vészits Andrea és Móra István dédunokája, [namelink name="Gyenesné Móra Zsuzsa"] a két legerősebb láncszem.

Rosta Ferenc igazgató irodájában, az író szülőházának festményével. Fontos hagyomány. Fotó: Kuklis István

Rosta Ferenc igazgató irodájában, az író szülőházának festményével. Fontos hagyomány. Fotó: Kuklis István
Félegyházi tarisznya
[namelink name="Rosta Ferenc"], a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója, Kiskunfélegyháza alpolgármestere arról számol be, hogy a ballagó diákok a tarisznyájukba Móra novelláit, gondolatait tartalmazó kis könyvet kapnak, és a tanárok a rádióban minden évben felolvasnak egyet a novellák közül. Az író egyik kutatóját, [namelink name="Péter László"] szegedi irodalomtörténészt most magas kitüntetésre terjesztette föl a félegyházi önkormányzat és a Móra család.

– A szegedi döntés, ahogyan a családnak, nekem is csalódást okozott. Úgy látszik, Móra akkor sem kellett, amikor a jobboldaliak voltak hatalmon, és a baloldalnak sem elég jó – mondja Rosta Ferenc. – Elgondolkodtatónak tartom, hogy Ságváriért kimennek az utcára az emberek, ez a kitüntetésügy azonban visszhangtalan maradt. Pedig a két életműnek nem ugyanaz a súlya. Ez talán bántó vélemény, de vállalom.

Vészits Andrea a lapunkban múlt szombaton közölt olvasói levélben arra a következtetésre jut, hogy a szegedi közgyűlés minden tagja ismerte a javaslatukat, de nem akadt köztük egy sem, aki támogatta volna.
Egy zárt ülésen született határozat körülményeiről nehéz információt szerezni. Az azonban már március 21-én nyilvánosságot kapott, hogy [namelink name="Botka László"] polgármester [namelink name="Balogh Elemér"] jogászprofesszort, korábbi alkotmánybírót javasolja a díszpolgári címre, a közgyűlési frakciók egyeztettek erről, és támogatták a kezdeményezést.

Ha élne
A döntés után hivatalosan annyit közölt az önkormányzat, hogy a díszpolgári cím odaítélése ügyében egyhangúlag döntöttek, ellenszavazat nélkül. Úgy tudjuk, a tárgyalt előterjesztésben ettől függetlenül tényleg szerepelt Móra Ferenc, de szavazásra nem terjesztették föl a nevét. Ehhez arra lett volna szükség, hogy módosítsák a kitüntetési rendeletet, lehetővé téve, hogy egyszerre két személynek, illetve posztumusz is odaítélhessék ezt a címet.

A városházáról származó, nem hivatalos információink szerint nincs semmi gondja a szegedi közgyűlésnek Mórával, csak ezt a címet élő embereknek akarják adni, jelenbeli teljesítményeket ismernek el vele. Lehet úgy is dönteni, hogy legyen posztumusz díszpolgári cím, de ott a következő dilemma: hol húzzák meg a határt? Mi legyen Juhász Gyulával, József Attilával, Radnóti Miklóssal? Móra Ferenc tehát valószínűleg már nem lesz díszpolgár Szegeden. Emlékét azért őrzik, újabban például a Másik Móra nevű Facebook-oldalon – 2011 áprilisa óta pedig a róla elnevezett autópályahíd révén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!