Szeged és környéke

2015.04.13. 17:46

Martin Schulz: szeretnénk, ha Európa mindenki számára jólétet hozna

Szeged - Az EP-elnök a Zsinagógához érkezett, majd a városházán az EU jövőjéről tartott előadást. Szegedi séta után a program díszvacsorával zárult.

Munkatársunktól

Megérkezett Szegedre Martin Schulz. Az Európai Parlament elnöke 4 autóból álló konvojjal érkezett meg a zsinagógához. A sorban 2 Mercedes és 2 Audi érkezett, de láttunk egy Volkswagen kisbuszt is. Két rendőrautó vezette fel a konvojt, és kettő zárta a sort.

Szegedre látogatott Martin Schulz EP-elnök. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A diplomácia szabályok szerint egy külföldi vendég személybiztosítását a fogadó fél adja. Így történik ez Martin Schulz esetében is. Az Európai Parlament német elnökének biztosítását a Készenléti Rendőrség személy- és objektumvédelmi igazgatósága végzi. A magas rangú uniós politikusra úgy láttuk, hogy csak a zsinagógában 8-10 készenléti rendőr vigyázott a fokozottan védett politikusra.

Az EP elnökét Markovics Zsolt főrabbi, Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Botka László polgármester fogadta a zsinagógánál. Ujhelyi István a konvojjal érkezett Budapestről.

Amikor Martin Schulz belépett a ssinagógába, Bach d-moll toccata és fúgája szólt. Lednitzky András a szegedi zsidóság múltjáról, Markovics Zsolt pedig a zsinagóga történetéről tájékoztatta az EP-elnököt. Martin Schulz fejet hajtott a holokauszt áldozatai előtt, és régi zsidó szokás szerint kavicsot helyezett el az elhurcolt áldozatok emlékművénél. 

A városháza előtt az Örömóda hangjaira - amit először németül majd magyarul énekelt a kórus - felvonták az uniós zászlót.

Elkezdődött a rendezvény a városházán.

Szegedre látogatott Martin Schulz EP-elnök. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Botka: magyarságunk csak európaiságunkkal együtt értelmezhető

- Az európaiság és a szociáldemokrácia látogatott el hozzánk, Szegedre Martin Schulz személyében - mondta Botka László polgármester köszöntőjében a városháza dísztermében. - Itt mindig fontos volt a szabadság és a kultúrák keveredése - hangsúlyozta a szocialista politikus. Mennyire része Szeged az európai közösségnek? - kérdezte a polgármester. Megválaszolta, az 1879-es nagyárvizet említette, amikor az európai nagyvárosok segítettek Szegeden. A szegedi polgár nem alattvaló, hanem gondolkodó polgár, akit nem lehet zsarolni, fenyegetni és főként orránál fogva vezetni - hangsúlyozta Botka. Az EP-elnök a demokratikus Szegedre látogatott - mondta. Nem kellett Európába megérkezni - mondta -, mert Európa mi magunk vagyunk. Európa az otthonunk, az értékközösségünk jelképe a polgármester szerint. - Aki a vesztébe rohanó Európáról beszél, aki megváltást vár a keleti széltől, idegennek érzi magát Európában, de otthon Kazahsztánban, az súlyosan téved - hangsúlyozta. Amikor stadionokat épít magának a vezető, amikor fojtogatják a szabadságot, amikor uniformizált az oktatás, akkor az egyetlen lélegeztetőgép - Európa. Magyarságunk csak európaiságunkkal együtt értelmezhető. Látogatása erőt ad - fejezte be Botka.

Szegedre látogatott Martin Schulz EP-elnök. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Martin Schulz: Európa a békét és szolidaritás jelenti

Az EP-elnök elmondta, egy 40 ezres kisvárosnak volt a polgármestere, mely a német-belga-holland hármashatár mentén fekszik. - Akik megtapasztalták, mennyire felszabadító, ha lebontják a határokat, azok tudják az európaiság lényegét. Sokan nem is sejthették, hogy a gyermekeik már oda mehetnek, ahová szeretnének. Sikerült a kontinensen barátságot kötni azoknak az országoknak, akik korábban ellenségek voltak. Európa a békét és szolidaritás jelenti. Minden európai tagállamnak tiszteletben kell tartani az alapjogokat, amelyek az EU alapchartájában szerepel. Tudni kell, ha valaki ezt nem tartja be, annak ellenállunk. Az euroszkeptikus hangok egyre erősebbek. Lehet kritizálni az EU-t, nem szeretnék európai szuperállamot. Ott, ahol a nemzetállamok saját határaikba ütköznek, erősen fel kell lépni az EU-nak. Nem kell eltörölni a nemzetállamokat, hiszen ott érzik otthon magukat az emberek, az ad identitást. Transznacionális gazdasági modellt kell felállítani. Európában nem lehet megoldani a gazdasági kihívásokat, ha visszatérünk a nemzetállamok nacionalista elképzeléseivel - hangsúlyozta Martin Schulz.

- Ha az EU darabokra esik, más érdekcsoportok játékszerévé válik. A populisták a renacionalizálás dicshimnuszát zengik, de a gyermekeink esélyeit, jövőjét játsszák el. Vagy minden ország veszíteni fog, vagy közösen fogunk nyerni - hangsúlyozta az EP-elnök. A Charlie Hebdo elleni támadás mindannyiunk elleni támadás volt. Zárni kell a sorainkat, a növekvő bizalmatlanság ellen kell felvenni a harcot, mindannyiunk szabadságát kell megvédenünk - mondta a politikus. Szégyenletes, hogy az én nemzetem polgárai a zsidókat gettóba zárta és kivégezte. Fel kell tenni a kérdést! Félni kell, ha zsidó szupermarketben vásárolunk be? Megtámadnak, bántanak embereket, mert zsidók! Ha elgondolkodnak zsidók, hogy kivándorolnak, akkor szégyenkeznünk kell! Fel kell lépnünk azok ellen, akik gyűlöletet keltenek 70 évvel a fasizmus, nácizmus után. Olcsó szólamokkal uszítanak a kisebbségek ellen. Aki a tömeggyilkosok ideológiáját védik, az szégyen Európára! Fel kell lépni határozottan a gyűlölet és uszítás ellen. A gonosz győzelméhez elég, ha semmit nem tesznek a jók. Közös kötelességünk, hogy fellépjünk az intolerancia, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen - hangsúlyozta Martin Schulz.

Szegedre látogatott Martin Schulz EP-elnök. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


- Szeretnénk kivezetni Európát a munkanélküliség válságából. Azt szeretnénk, ha Európa mindenki számára jólétet hozzon. A befektetések tekintetében Európa az USA és Kína mögött kullog. Ma kell elkezdenünk a befektetésekkel az alapokat megteremteni. Ehhez oktatás kell, ez nagyon fontos. A minőségi képzésre, kutatásokra még nagyon szükség van. A befektetések új munkahelyeket teremtenek. Ez közös feladatunk - mondta az EP-elnök. Európában létrehoztunk egy olyan társadalmat, aminek kiindulópontja az ember. Ha védi a társadalom az emberek jogait, akkor sikerülhet. A kölcsönös tisztelet társadalmát kívánom a gyermekeimnek és az unokáimnak. Olyan Európára van szükség, amely a közösségre koncentrál, amely felismeri, hogy az egység erőt ad - mondta. - Ahol nem engedjük meg, hogy kijátsszák a magyarokat a többiek ellen, az olaszokat vagy franciákat a többiek ellen. Minél messzebb vagyunk Európától, annál jobban irigyelnek bennünket - mondta az EP-elnök. Remélem, tudtam bátorságot adni a küzdelemhez! - hangsúlyozta a beszéde végén az EP-elnök, akitől lehetett kérdezni, mint a Közéleti Kávéházban.

Martin Schulz építene futballstadiont a kertje végébe?

- Ön nagy futballrajongó hírében áll. Ön építene focistadiont a háza mellé, a kertje végébe? - kérdezte Szénási Róbert az EP-elnöktől.

Martin Schulz másodpercekig nevetett. Majd ezt mondta: - Nagyon érdekes kérdés. Nem messze lakom egy stadiontól. De van egy barátom, akinek a háza nagyon közel áll egy stadionhoz, és mindig arról panaszkodik, hogy a részeg szurkolók odahánynak a házához, a kertjéhez - mondta Martin Schulz, és mindenki nevetett a teremben.

Ujhelyi: jól tette Martin Schulz, hogy Orbán Viktor után nem ült repülőre


- Tóbiás József kérte Martin Schulzot, hogy jöjjön Szegedre. Jól tette, hogy Kövér László és Orbán Viktor után nem ült azonnal repülőre, hanem Szegedre jött - mondta Ujhelyi István. Tapsoltak a teremben.

- Európa mi vagyunk, de az az Európa, ami felé megyünk, az olyan lesz-e, mint amit a gyermekeinknek álmodtunk? Európában most azok a leghangosabbak, akik a második világégés idején is hangosak voltak. Európa legbefolyásosabb vezetője velünk töltötte a délutánt, köszönjünk. Most még sétálunk a belvárosban, megmutatjuk, mit építettünk uniós támogatásból - mondta Ujhelyi. Botka közbeszólt, és azt is meg szeretnénk mutatni, amit még építeni szeretnénk. Mindenki nevetett a teremben.

Szegedre látogatott Martin Schulz EP-elnök. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Még az eső előtt Schulz és vendéglátói végigsétáltak a Kárász utcán, a Dugonics téren egészen a Dóm térig. Az EP-elnökét megszólította egy német turista, akivel váltott néhány szót a politikus.

A díszvacsoráról

Az Európai Parlament elnökének szegedi programja este a városházán a tiszteletére adott díszvacsorával zárul. A díszvacsora menüsorát a szegedi Gőry Pince & Terasz biztosította. Ezt ették a vendégek – előétel: pácolt libamáj friss kerti salátával, házi sós brióssal, főétel: tűzdelt libamell aszalt gyümölcsökkel, mogyoróburgonyával, desszert: csokoládés brownie, eper szósszal és mentás lime-mal. Leves nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!