Szeged és környéke

2015.04.19. 21:39

Megúszni a fekete munkát

Komoly hátrány érheti a NAV szerint azokat, akiket munkáltatójuk feketén, azaz bejelentés nélkül alkalmaz.

Munkatársunktól

A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt, az egyéb ellátásokat, a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is.

Mi a teendő? A munkavállalás előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján (www.nav. gov.hu/nav/adatbazisok), ahol az adatbázisok tartalmazzák a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató gazdálkodókat: náluk kockázatos lehet a munkavállalás. Munkaviszony létesítésénél ragaszkodni kell az írásban megkötött, minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó munkaszerződéshez, amelyből egy példány a munkavállalóé.

Alkalmi és idénymunkánál nem kötelező az írásbeli szerződés. Noha az így alkalmazottak tb-szempontból még nem biztosítottak, de – a háztartási munkát vállalók kivételével – nyugdíj, munkahelyi baleset esetén egészségügyi ellátás, valamint munkanélküli ellátás nekik is jár. Az ilyen, egyszerűsített foglalkoztatású munkavállalóknak, amennyiben egyéb jogcímen egészségügyi ellátásra nem jogosultak, saját maguknak kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük a NAV-nál.

A munkáltatóknak kötelességük igazolást adni a szabályos bejelentésről. A bejelentést követő napon automatikusan, de ha a dolgozó kéri, bármikor meg kell kapnia a dokumentumot, amely tartalmazza a bejelentésben közölt adatokat és a bejelentés teljesítésének időpontját. Ha valakinek kétségei vannak, a NAV ügyfélszolgálatán vagy az Ügyfélkapu segítségével meggyőződhet arról, hogy bejelentették-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!