Szeged és környéke

2015.04.15. 21:27

Schulz: Nem viselhetik mindig a kisemberek a terheket

Martin Schulz nem tudta értelmezni interjújában az orbáni nemzeti együttműködés unortodox rendszerét. Az Európai Parlament elnöke szerint az orosz kapcsolataink nem veszélyeztethetik az uniós együttműködést. A hétfőn Szegeden járt német szociáldemokrata politikus a keményen dolgozó kisemberekről is beszélt a Délmagyarországnak.

Szabó C. Szilárd

Meggyőződésem, hogy Európában a szociális igazságosságot kell növelni, és az nem járható út, hogy a válság következményeit mindig a kisemberek viselik – mondta exkluzív interjújában a hétfőn Szegeden járt [namelink name="Martin Schulz"].

Az Európai Parlament elnöke Magyarország orosz kapcsolatairól szólva azt hangsúlyozta, azok nem veszélyeztethetik az európai együttműködést. Az orbáni nemzeti együttműködés unortodox rendszerét viszont nem tudta értelmezni az egyik legbefolyásosabb uniós politikus. Az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke az európai szocialisták júniusi budapesti kongresszusa kapcsán azt is elmondta, a helyét kereső baloldalnak meg kell tudnia szólítani az embereket, meg kell találni, hogyan lehet könnyebbé, elviselhetőbbé tenni a keményen dolgozó kisemberek életét. Arról is beszélt, hogy Szeged az egyik legismertebb magyar város Németországban.

– A jobb- és baloldali radikális populista pártok – a francia Nemzeti Front, a brit Függetlenségi Párt, a görög Sziriza és a spanyol Podemos – egyre nagyobb teret nyernek Európában. A szélsőséges, Unió-ellenes pártokhoz tartozik Magyarországon a Jobbik, amely megszerezte első egyéni parlamenti mandátumát. Mi lesz, ha megerősödnek ezek a pártok? Meddig tartható egyben az Európai Unió?

– Nem mondanám, hogy ezek a pártok erősödnek. Erősek, de például a franciaországi helyhatósági választások megmutatták (ezen a szélsőjobboldali Nemzeti Front 25 százalékot szerzett az első fordulóban – a szerk.), hogy ők is elérhetik a határaikat. Meggyőződésem, hogy Európában a szociális igazságosságot kell növelni, és az nem járható út, hogy a válság következményeit mindig a kisemberek viselik. Éppen ezért munkahelyeket kell teremteni, hogy megoldjuk a problémát.

– A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 9 millió eurót kapott az oroszoktól. A Jobbikról is régóta járja a hír, hogy az oroszok pénzelik. A magyar kormány oroszbarátsága is közismert, elegendő csak a paksi bővítést említeni. Mit gondol az ilyen típusú orosz befolyásról?

– Marine Le Pen pártját az orosz bankok támogatják. Hogy ez hivatalos-e, azt nem tudom. A Jobbikról nem tudok nyilatkozni. De az biztos, hogy az a radikalizmus és autoriter stílus, amely az orosz politika bizonyos szegmenseit jellemzi, az az európai jobboldalnál is megtalálható. Látjuk, szoros rokonság van a kettő között. A magyar–orosz kapcsolatokat illetően olyan szempontokat is kell látni, mint az energiapolitikai szükségletek vagy a történelmi vetületek. Mint ahogy a többi európai tagállam, úgy Magyarország is bővíti a kétoldalú kapcsolatait Oroszországgal, nem szabad azonban, hogy ezek veszélyeztessék az európai együttműködést.

– Orbán Viktor szerint a nemzeti együttműködés unortodox rendszere példaként szolgál más uniós tagállamoknak. Ön szerint miben mutat példát az Orbán-kormány Európának?

– A nemzeti együttműködés unortodox rendszere nekem annyira nem konkrét, hogy erre nem tudok mit mondani. Előbb meg kellene határozni, hogy mi a nemzeti együttműködés ortodox rendszere, akkor tisztázni lehetne a kérdést.

Martin Schulz: Növelni kell Európában a szociális igazságosságot.

Martin Schulz: Növelni kell Európában a szociális igazságosságot.
– Az Európai Szocialisták Pártja júniusban Budapesten tartja a soron következő kongresszusát. Több európai nagyváros is felmerült helyszínként. Miért éppen Budapest mellett döntöttek?

– Valóban, felmerült helyszínként Berlin és Lisszabon is. Azért döntöttünk Budapest mellett, mert az MSZP nagyon fontos párt az európai szocialistáknál, és egy közép-kelet-európai országban szeretnénk megrendezni a kongresszusunkat. Ez pragmatikus döntés volt. Néhány éve Varsóban tartottuk a kongresszust.

– Mi tud ma üzenni Európának a baloldal, amely régóta keresi a helyét?

– Jelenleg nagy az egyenlőtlenség a társadalmakban. A piac szabadsága olyan gazdasági dinamikához vezetett, amelyben elszabadult a kockázat. Európában most nem illik össze a kockázatvállalás és a felelősség. Ez azt jelenti, hogy a spekulánsok milliárdokat keresnek, de ha ezek a milliárdok eltűnnek, elúsznak, akkor azt az adófizetők zsebéből próbálják kivenni. Ezért a baloldal legfőbb gondolata a transznacionális adópolitika. A szociáldemokraták legfontosabb üzenete pedig az, hogy törődnek az emberekkel. Vegyünk például egy családot két gyermekkel és két dolgozó szülővel. Este holtfáradtan hazaérnek a szülők, és nem az az első gondolatuk, hogy elolvassák például az önök újságjának a kulturális oldalát, hanem örülnek, hogy élnek, mert teljesen kimerültek. A szociáldemokratáknak meg kell tudniuk szólítani ezeket az embereket, meg kell találni, hogyan lehet az életüket könnyebbé, elviselhetőbbé tenni.

– Árulja el, mit tudott Szegedről, mielőtt a városba látogatott?

– Szeged az egyik legismertebb magyar város a hazámban. A szegedi egyetemet a legkiválóbb egyetemek között emlegetik egész Európában. Közösek a történelmi gyökereink. Hogy mi köti össze Szegedet Németországgal? Az erdélyi szászok ide, Szegedre jöttek az első világháború után, és kapcsolatot alakítottak ki Németországgal. Ez a kapcsolat lehet az, ami a mai napig ismertté teszi Szegedet Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!