Szeged és környéke

2015.05.24. 14:40

Hídivásár: Nagy-Chiléből nehezebb csatot készíteni

Idén is érdemes kilátogatni, jó a Hídivásár, akár többször is végigmehet a látogató és nem unalmas.

Panek Sándor

Kézműves, hagyományos, praktikus, ízléses és természetes – ezek az idei Hídivásár hívószavai. A vásárból az évek során olyan esemény lett, ahol a látogató számíthat a minőségre, és arra is, hogy sokféle ízlésnek megfelelő árut talál.
 

Mesélő kerámiák

Mesélő kerámiák. A szentendrei Szilágyi kerámia termékei.

Nevek, fakanalak.

Nevek, fakanalak.


Azért, idén is kicsit más a vásár. Már tavaly sem voltak ősmagyar giccsek, de idén mintha a honfoglalási romantika helyét átvennék a hagyományos falusi tárgyak. Bőven van csikósostor (50 négyzetméterre ideális), sőt kulacs is. Kissé elkopott a levendula újdonsága, de kitartanak a cukormentes szörpök-lekvárok. Kevesebb a homoktövis- és a medvehagyma-termék (de van), viszont megjelent a szarvaskolbász, a kézműves sör és a tönkölysüti. Idén is szépek a lenvászon ruhák és ötletesek a pólók.

És idén is a kerámiák és a tűzzománcok a legszebbek. A tréfás állatos díszkerámiától, a kedves meseiséggel illusztrált bögrékig a teljes skála megtalálható, már magukban a kerámiák megérnek egy Hídivásárt. Idén is itt van Ambrus Attila, a whiskys, az ő kerámiái erőteljesebbek is, elütnek a kissé szépelgő mütyüröktől, de hát a múlt kötelez.

Szombaton délután is özönlött a nép a Hídivásárra - GALÉRIA

A történelmi bánatot – amúgy ízléses – Nagy-Magyarország csatok képviselik. Lehet ugyan, hogy ennyi az összes, amiben szerencsénk van a történelemmel, de gondoljunk bele, milyen lenne, ha Nagy-Chiléből kellene csatot csinálni. Valami okból a revíziós romantikából is kevesebb van, a nagy fatálakról, amikhez elégtétellel a szívében siet az ember, kiderül, hogy egy púpos pontyot ábrázolnak.

Van azért másféle romantika is. - Ez egy S-es - mondja a segítőkész árus, és felmutat egy fekete gyermekpólót, melyen a rock fantasy szúrós tekintetű nemtője, egy félviking-félrocker lány látható. Van persze gyermekpóló szép tulipános díszítéssel is. És kint van a gyermekek kedvenc boszorkája (- Nézd, a kislány megfogta az orrát, akarod te is?)

Tavalyhoz képest kevesebb a gyerekkard, viszont megjelentek a jóval hatékonyabb küzdelemre alkalmas alabárdok. A gyermekpajzsok heraldikája viszont továbbra is megállítja az embert, a csehszlovák oroszlános címertől a sárkányölő Árpád-sávosig sokféle van.
 

Mesélő kerámiák 2.

Mesélő kerámiák 2.

 

A jó vásárhoz hozzátartoznak az elragadtatott kiáltások, persze nem csak a gyerekek részéről. Két őszülő úr beszélget kedélyesen: - Laci, megtaláltam, amit gyerekkoromban elvesztettél - mutat egyikük a „Vásárfia kisköcsög" feliratú halomra. Mire a nevetős válasz: - Azóta nagyköcsög lett belőle!

Egy jó megfigyelő árus sátra fölött ki van írva: Ruhák férfiaknak. A Hídivásár jellemzője ugyanis, hogy nők és gyermekek számára lényegesen több mindent lehet venni, mint a férfiaknak, hacsak ott helyben nem vágyunk már egy kényelmes függőágyra, amit szintén lehet kapni.

A vásári jelképversenyben idén a tulipán, a szarvas (kolbász alakban is), a szalamandra, a bagoly, a mandala-minta és a kerékpár indul, mivel idén a népies, a mondai, a fantasy, a keleti és a praktikus-hétköznapi irányzat versenyzett. Talán a tréfás fantasy nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!