Szeged és környéke

2015.05.05. 22:02

Idősotthon: havi 87 ezer az alapdíj, 200 ember várólistán

Csongrád megye - Kevesebb mint 100 ezer forintért és ennek a duplájáért is lakhat idősotthonban egy szépkorú Csongrád megyében. Szegeden általában hosszú a várólista, Vásárhelyen viszont nincsen ellátásra várakozó személy.

Munkatársunktól

Négy önkormányzati idősotthon működik jelenleg Szegeden, amelyekben összesen 460 férőhelyet tudnak biztosítani a szépkorúaknak.

Az otthonok a Kálvária sugárúton – egy hagyományos és egy emelt szintű –, az Acél utcában és az Alsó kikötő soron találhatók. Több mint 200 ember van a várólistán – tudtuk meg Ratkai Imrétől, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása koordinációs központjának igazgatójától. A hagyományos otthonban a havonta fizetendő intézményi gondozási díj 87 ezer forint, az emelt szintűben 98 ezer 400 forint. Az emelt szintű ellátáshoz egyszeri hozzájárulást is fizetni kell: egyágyas szobáért 3 millió 920 ezer, kétágyasért 2 millió 500 ezer forintot.

Fotó: Kulkis István

Fotó: Kulkis István
– Az emelt szintű otthon gyakorlatilag egy garzonlakás. Mindegyik lakrészhez tartozik egy nagy nappali, előszoba, abból nyílik a vécé, külön a fürdőszoba, erkély és egy teakonyha. Minden ünnepet megtartanak, programokat szerveznek az időseknek, van fodrász, pedikűrös, manikűrös, az emelt szintűben edzőszoba is található. Ötféle menüből választhatnak ebédet, a különböző diétákat is tudják biztosítani az intézményen belül – sorolta [namelink name="Ratkai Imre"]. Az otthonokban orvost is alkalmaznak, és egy műszakban 16 ember jut egy dolgozóra. Megtudtuk: a jogszabály szerint a 4 órán túli gondozást igénylő személy kerülhet be valamelyik idősotthonba.

Vásárhelyen nincs várólista

A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás által üzemeltetett 200 férőhelyes Kovács-Küry Időskorúak Otthonában 1, 2 és 4 ágyas szobákban élnek a lakók. A havi személyi térítési díj május 1-jétől 110 ezer forint lesz, most 101 ezer 100 forint – az ellátottak jövedelmük 20 százalékát „zsebpénzként" visszakapják. Nincs várólista, jelenleg 170-en élnek az intézményben. A hagyományos ellátáson (elhelyezés, napi háromszori étkezés, egészségügyi ellátás, ruházat, tisztálkodás, foglalkoztatási lehetőségek, pszichés gondozás) kívül lehetőség van például diétás étkezésre, vallásgyakorlásra, jogi tanácsadásra, mosatásra és a szociális ügyintéző segítségére. A csendes, nyugodt helyen fekvő Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont a szentesi önkormányzat működteti, a térítési díj havonta 98 ezer 100 forint. Az időseket apartman jellegű, illetve 1, 2, 3, 4 ágyas szobák várják, a legtöbbhöz közös fürdő, tusoló tartozik. Az akadálymentesített intézmény 132 férőhelyes, és közel 40-en várnak arra, hogy bekerülhessenek. A jogszabályban előírt ellátáson túl foglalkozások, előadások vannak. A Maros Menti Szociális Intézmény makói telephelye 115, az óföldeáki 137 férőhelyes, a várólistáról nincs információnk. A 2 és 3 ágyas szobák fürdővel, étkezővel vannak ellátva, a 4 ágyasoknak közös tusolójuk van.


A Szeged–Csanádi Egyházmegye a fenntartója a 73 férőhelyes [namelink name="Bálint Sándor"] Szeretetotthonnak, amely Alsóvároson, a Harmat utcában működik. Jelenleg 184 várakozót regisztrálnak. Az otthonban főleg kétágyas szobákban, illetve néhány négyágyasban élnek az idősek – tudtuk meg [namelink name="Ritz Judit"] intézményvezetőtől. A személyi térítési díj havonta 141 ezer forint, az ellátottak egyféle menüt kapnak, de 8-féle diétás menüt is biztosítanak szükség szerint, és a cukorbetegeknek napi ötszöri étkezést. Az otthonban mindennap tartanak szentmisét. Csütörtökönként [namelink name="Gyulay Endre"] nyugalmazott megyés püspök celebrálja a misét.

Életkép a szegedi, Kálvária sugárúti idősek otthonából. Fotó: Kuklis István

Életkép a szegedi, Kálvária sugárúti idősek otthonából. Fotó: Kuklis István
„Ez a földi mennyország" – így nyilatkozott lapunknak Kopasz Márta festő- és grafikusművész, Szeged díszpolgára a Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrumról 2010-ben. (A művész 99 éves korában, 2011 tavaszán hunyt el.) A Derkovits fasori központban luxuskörülmények járnak a nyugdíjasoknak. Az intézmény internetes oldala szerint a lakások alap bérleti joga – elhelyezkedéstől, mérettől függően – hat és fél, valamint tizenegy és fél millió forint közötti. A havidíjas ellátás 168 ezer forint egy személyre, és különféle ápolási csomagokból lehet választani 45, 60, 90 ezer forint havi térítési díjért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!