Szeged és környéke

2015.05.28. 21:27

Kevesebbet érnek az ikrek

Járjon dupla gyed az ikres szülőknek - erről fogalmaztak petíciót az érintettek, amelynek már több száz aláírója van. Igazságtalannak érzik, hogy míg a családi pótlék és a gyes gyerekenként jár, gyedet nem vehetnek fel duplán.

Timár Kriszta

– Egy gyereket terveztünk, kettő lett belőle – mutatja kétéves ikreit, Szabolcsot és Rolandot Balogh Dóra. A szegedi édesanya úgy fogalmazott: most már talán egy kicsit könnyebb lesz az életük, eddig azonban sokszor a létfenntartásért küzdöttek. – Az ikrek nem örökölhetik egymás ruháit, játékait, mint a különböző korú testvérek, mindenből dupla a kiadás, mindenből kettőt kell vásárolni, ami nagyon megterheli a családi kasszát.

– Csak pelenkából például havonta 400 darab fogy, ami 25-30 ezer forintba kerül. A tápszer további 25 ezer. Erre a két dologra el is megy az 57 ezer 500 forintos gyed, amit kapok – folytatta Balogh Dóra.

A jogszabály értelmében az ikres anyukák ugyanannyi gyermekgondozási díjban részesülnek, mint az egygyermekesek. Ezt az érintettek igazságtalannak találják, hiszen az egy gyerek után járó pénzből kell megoldaniuk két vagy akár három gyerek ellátását is. Ezen szeretnének változtatni: petíciót fogalmaztak, amelynek célja, hogy a gyermekgondozási díjat ne terhességenként, hanem gyermekenként ítéljék meg – hasonló módon, mint a családi pótlékot és a gyest. Az erre a célra létrehozott online felületen eddig közel 600 aláírás gyűlt össze.
 

Ketten vannak, gyednél mégis csak az egyikük számít. Fotó: Kuklis István

Ketten vannak, gyednél mégis csak az egyikük számít. Fotó: Kuklis István


– Jó kezdeményezésnek tartom, bár nem látok rá nagy esélyt, hogy lesz is eredménye – fogalmazott Dóra, aki szerint az igazságosabb juttatáselosztásnak köszönhetően az ikreseknek is több mindenre maradna pénzük. Számításai szerint havi 70-80 ezer forintot költ Szabolcsra és Rolandra úgy, hogy csak a legszükségesebb és legolcsóbb dolgokat veszi meg nekik. Ezzel pedig anyagi hátrányba kerül az egygyermekesekkel szemben. Vagy azokkal szemben, akik apró korkülönbséggel vállalnak újabb gyermeket.

– Akiknél 10-12 hónapos különbség van a két baba között, jogosultak dupla gyedre. Ez nem fair az ikresekkel szemben – fogalmazott Varga M. Judit, akinek szintén ikrei vannak. Számításai szerint éppen az első évek a legköltségesebbek, hiszen minden szezonban teljes ruhatárat kell vásárolni, emellett autósüléstől a kiságyig minden mást is duplán meg kell venni. Az ajánlott védőoltásokra pedig már hónapokkal korábban elkezdenek spórolni, hiszen két gyerek esetében ez akár százezer forintba is kerülhet. – Igaz, hogy az ikres szülők akár hat évig is gyesen lehetnek, de anyagilag az lenne a nagyobb segítség, ha akár csak két évig is, de dupla gyedet kapnának.

 

 

Mennyit kapnak a családok?
A baba megszületése után igényelhető első támogatási forma az anyasági támogatás, melynek összege 64 ezer 125, ikrek esetében 85 ezer 500 forint. A csecsemőgondozási díj összege – melyet korábban terhességi gyermekágyi segélynek hívtak – a napi átlagkereset 70 százaléka. Ez a szülési szabadság 168 napjára jár. Lejárta után ezt követi a GYED, melynek összege a munkahelyi kereset utolsó három havi átlagának 70 százaléka, maximum 147 ezer forint. Ha az anyuka a szülés előtt felsőfokú tanulmányokat folytatott és nappali tagozaton legalább két aktív féléve van, diplomás GYED-re jogosult, melynek összege alapképzés esetén 73 ezer 570 forint, mesterképzés esetén 85 ezer 400 forint. A GYES összege 28 ezer 500 forint, ikrek esetében 57 ezer forint. Itt különbséget tesznek többes ikreket nevelő családok között is: három gyerek esetén 85 ezer 500, négy gyermeknél 114 ezer forint jár havonta. Ráadásul ikres családokban a GYES a tankötelessé válás évének végéig igényelhető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!