Szeged és környéke

2015.06.13. 23:27

Átadták a szegedi Nobel-díjat - képgaléria

Szeged - Tamás Gábor kapta az idei Szent-Györgyi Talentum-díjat. A szegedi agykutató professzor külön megtiszteltetésnek érezte, hogy attól a Nobel-díjas tudóstól vehette át a szegedi tudományos élet egyik legrangosabb elismerését, aki felfedezte azt a módszert, amivel ő most dolgozik.

Timár Kriszta

Gálaműsorral ért véget szombat este a Nobel-díjasok és tehetséges diákok 4. találkozója Szegeden. A kétnapos programsorozat zárásaként átadták a szegedi tudományos élet egyik legrangosabb díját, a Szent-Györgyi Talentum-díjat. A szegedi Nobel-díjként is emlegetett rangos elismerést a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány alapította azzal a céllal, hogy olyan szegedi tudóst ismerjenek el, aki - az névadóhoz, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatómunka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte.

Idén Tamás Gábornak, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar élettani tanszékének professzorának ítélték oda a díjat, melyet Erwin Neher Nobel-díjas biofizikus adott át neki. A 46 éves szegedi agykutató a lassú agykérgi gátlásért felelős sejtek felfedezésével és mechanizmusának leírásával érdemelte ki az elismerést. Tamás Gábor Szegeden kezdte idegtudományi tanulmányait Halasy Katalin laboratóriumában, 1994-ben csatlakozott Somogyi Péter, illetve Eberhard Buhl kutatócsoportjához Oxfordban. Négy év után tért haza és saját laboratóriumot alapított.

Tamás Gábor kapta az idei Szent-Györgyi Talentum-díjat. Fotó: Kuklis István (galéria)


- Azt vizsgáljuk, hogy a szürkeállományban lévő idegsejtek hogyan kommunikálnak egymással, illetve hogy ha betegség éri a rendszert, mi és miért változik meg benne – magyarázta munkája lényegét [namelink name="Tamás Gábor"], aki úgy fogalmazott: Szegeden az orvosbiológiai kutatásban nincs nagyobb elismerés, mint a Szent-Györgyi Talentum-díj. Értékét szerinte mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavalyi díjazott, Pál Csaba a következő évben a legnagyobb magyarországi tudományos díjat, a Bolyai-díjat is elnyerte. - Számomra pedig külön megtiszteltetés volt, hogy pont Erwin Neher-től vehettem át az elismerést, hiszen ő fedezte fel azt a módszert, amivel most dolgozok.

Tamás Gábor beszédében úgy fogalmazott: két generáció segítette, hogy rátaláljon az agykutatásra. Szegedi tanárai megtanították tanulni, Oxfordban ezután a legkiválóbb szakembereknél szerezte meg PHD fokozatát. Tudását pedig hazatérve tanítványainak adja át, akik szintén motiválják. Mindannyiuknak köszönetet mondott a díjért.

Tamás Gábor kapta az idei Szent-Györgyi Talentum-díjat. Fotó: Kuklis István (galéria)


Portálunk kérdésére, miszerint a magyar kutatók munkáját megfelelően elismerik-e, Tamás Gábor úgy válaszolt, ez tudományterülettől függ. – A matematika mellett éppen az idegtudósok azok, akik hazánkban nagyon elismertek. Ez az egyik legsikeresebb magyar tudományterület, ami világviszonylatban is jelentős eredményeket tud felmutatni.

A díjat alapító Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány célja a tehetséges tudósok Szegeden tartása mellett a magyar kultúra megjelenítése is. A díjátadót megelőző gálaműsor a Kárpát-medencét járta be: az egyórás, lendületes és hangulatos néptáncműsort [namelink name="Hegyi Péter"] és [namelink name="Juhász Zsolt"] rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!