Szeged és környéke

2015.06.23. 21:42

Ma döntenek a battonyai szadista gyilkosok ügyében

Szeged, Battonya, Kübekháza - A magyar kriminalisztika egyik legszörnyűbb gyilkossági ügyében hoznak ma jogerős határozatot a Szegedi Ítélőtáblán. A kübekházi B. Rékát 2010-ben válogatott brutalitások közepette kínozták halálra szadista gyilkosai.

Kiss Gábor Gergő

 Gyilkos asszonyok

Amennyiben a védői fellebbezés ellenére nem enyhítenek K. Adrienn ítéletén, ő lesz a harmadik nő Magyarországon, aki leghosszabb ideig marad rácsok mögött. Szintén a Szegedi Ítélőtábla sújtotta jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel 2013 áprilisában Sápi Andreát: az akkor 29 éves nőt legkorábban 35 év múlva bocsáthatják szabadságra. A BVOP akkori kérdésünkre közölte: nőt a rendszerváltás után ilyen súlyos büntetéssel még nem sújtottak Magyarországon. Nála is súlyosabb, tényleges életfogytiglant kapott 2014 januárjában Polcz Erika, akit a 11 éves Szita Bence meggyilkolása miatt ítéltek el. K. Adrienn a maga 35 év fegyházával csatlakozhat ehhez a társasághoz. Az életfogytiglannal sújtott női elítélteket a Bács-Kiskun megyei Kalocsai Fegyházban és Börtönben őrzik. A női börtönben a fogvatartottak jelenlegi létszáma 400 körül van. 2013 áprilisa előtt a legsúlyosabb büntetés, amit nőre kiszabott a bíróság, életfogytig tartó szabadságvesztés volt, amiből az elítélt először 20 év letöltése után szabadulhatott feltételesen.

Ma lép a Szegedi Ítélőtábla elé három ember, akik bestiális kegyetlenséggel kínozták halálra, majd ásták el battonyai házuk udvarán a 25 éves, kübekházi B. Rékát. A Gyulai Törvényszék első fokon M. Zoltánt és Sz. Zoltánné K. Adriennt emberölésben, személyi szabadság megsértésében, kiskorú veszélyeztetésében és súlyos testi sértésben, Sz. Zoltánt személyi szabadság megsértésében, kiskorú veszélyeztetésében és súlyos testi sértésben találta bűnösnek. Mindhárman életfogytiglant kaptak, M. Zoltán leghamarabb 40, Sz. Zoltánné K. Adrienn 35, Sz. Zoltán pedig 32 év után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Megírtuk: a Békés megyei rendőrök 2011. október 6-án egy battonyai ház udvarát ásták fel, ahol megtalálták a 25 éves kübekházi nő egy ével azelőtt elásott földi maradványait. A rendőrök még aznap őrizetbe vették az akkor 35 éves szegedi M. Zoltánt, akit azonnal meggyanúsítottak a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel. Nem sokkal később a Kübekházáról elszármazott K. Adriennt és annak élettársát, Sz. Zoltánt is elfogták.

Az ő battonyai házukban élt Réka, akit éveken át kínoztak: testén és arcán cigicsikkeket nyomtak el, fogait és körmeit fogóval kitépték, a lábujjait fogóval eltörték. Gerendára kötéllel húzták fel úgy, hogy a lába nem érte a földet, és a fulladás határáig tartották így. Izomstimulálóval a vizes testét megrázatták. A lány kínzásainak egy részét látta K. Adrienn akkor 13 éves lánya is.

Ő nem bírta tovább a terhet, kérte anyját és élettársát: tegyenek bejelentést a rendőrségen. Ők ezt megtették, de gyilkosként egyedül M. Zoltánt nevezték meg, ám hamar kiderült, hogy a lány életének kioltásában a nő és Sz. Zoltán is részt vett. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész M. Zoltánra tényleges életfogytiglan kiszabásáért fellebbezett. A vádlottak felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek. A kegyetlen kínzások miatt kegyeleti okból első fokon zárt tárgyalásokat tartottak.

A holttest megtalálása után Réka Kübekházán élő nagybátyja mesélt nekünk a borzalmakról. – Minden este 21-22 óra között kezdődött a kínzás. Adrienn lányát átküldték a szobájába. A többiek leültek a nagyszobában, majd Zoltán ráparancsolt Rékára és nővérére: kezdjék el ütni és rúgni egymást. Adrienn és az új élettársa a lányok egyre durvább verekedése közben nevetett és tapsolt. Minden este szemtanúja voltam unokahúgom brutális megkínzásának. Hat hétig laktam a battonyai házban, majd elszöktem – mondta lapunknak [namelink name="Radics László"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!