Szeged és környéke

2015.06.22. 21:43

Saját pénzén utazott vizsgáztatni az érettségielnök

Csongrád megye - A szegedi KLIK nem fizeti ki egy érettségiztető tanár útiköltségét, ezzel tiszteletdíja ötödét veszi el tőle. A pedagógust másik városba küldték vizsgaelnöknek, a fenntartó szerint viszont az odajutást magának kell megoldania. Jogszabályi kötelezettség nincs a költségtérítésre - erre hivatkoztak, máshol azonban megtérítik a közfeladatot ellátó tanárok költségét.

Timár Kriszta

Nem kap útiköltség-térítést egy pedagógus, akit egy másik megyei városba delegált érettségi elnöknek az Oktatási Hivatal. A pedagógus, aki kérte nevének titokban tartását, értetlenül áll a döntés előtt, mert eddigi az volt a gyakorlat, hogy a fenntartó kifizette az útiköltséget, hiszen a tanár ebben az esetben közfeladatot lát el.

– Az egyenlő bánásmód elvét sértette meg a szegedi KLIK, amikor megtagadta az útiköltség-térítést. Más tankerületekben ugyanis ez jár – mondta [namelink name="Guba János"], a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szegedi képviselője, aki felkarolta a tanár ügyét. A szakszervezeti vezető utánajárt: a makói és a vásárhelyi tankerület kifizette az útiköltséget azoknak a pedagógusoknak, akik ezekben a városokban érettségiztettek. Guba elmondta, az ide delegált pedagógusok megkapták a benzinpénzt.

Megkérdeztük az ügyben a makói és vásárhelyi tankerületi vezetőt, kifizették-e az érettségiztető pedagógusok útiköltségét, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

– Állami megbízatásról van szó, így a költségtérítés természetes. Ezt pedig azon iskola fenntartójának kell állnia, ahol a pedagógus érettségiztetett – mondta Guba.

Az érintett pedagógust Csongrádra, a Batsányi-gimnáziumba delegálták, amely a szegedi tankerület fenntartásában van.

Guba megkérdezte [namelink name="Plesovszkiné Ujfaluczki Judit"] szegedi tankerületi vezetőt, miért utasították el a pedagógus költségtérítés-igényét.

– Azt a választ kaptam, hogy az utazási költség megtérítésére nincs jogszabályi kötelezettség – mondta a szakszervezeti vezető. Mindezt megerősítette [namelink name="Varga Márta"], a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője is. Elmondta, középszintű vizsgák esetében csak vizsgáztatási díj jár.

Egy joghézagnak köszönheti tehát a pedagógus, hogy saját költségén ment el érettségiztetni. Ezzel egyébként tiszteletdíjának egyötödét bukta el. Jövőre életbe lép az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló módosított kormányrendelet, amelyben már szerepel, hogy ha a vizsgabizottság elnökének tartózkodási helye és a vizsgabizottság működési helye nem egy településen van, a vizsgaelnök számára a vizsgaelnöki teendőivel kapcsolatos utazás igazolt költségeit meg kell téríteni.

– Úgy látom, hogy a nagyobb tankerületek, amelyeknél több pedagógust kell fizetni, vagy ahol több a hiány, így próbálták a pénzt megfogni – foglalta össze Guba János, mi állhat az egyenlőtlen finanszírozás hátterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!