Szeged és környéke

2015.07.24. 21:24

A politika és a divat vonzásában a siket szépségkirálynő

Szeged - A politikában és a szépségiparban is el tudja képzelni jövőjét Szabadi Diána. A Magyarországi Siketek Szépe verseny tavalyi első helyezettjét Kínába hívják arcmodellnek - egy producer a magyar Angelina Jolie-t látja benne. A 23 éves szépség polgárőrként a nemzetközi jelnyelvet is felhasználva segít kommunikálni a migránsok és a hatóság között a gyálaréti ártéri erdőkben.

Kiss Gábor Gergő

 Csavar és kalapács


[namelink name="Szabadi Diána"] 1992. január 29-én született Szegeden. Általános iskolába a Gedóiba és a volt Csikós-iskolába járt. Ezután a Klúg Péter speciális iskola diákja lett, ahol elvégezte a számítógép-szerelő és -karbantartó szakot. Megszerezte a bolti- és ruházati eladó végzettséget is. – Nagyon szeretek csavarozni és kalapálni. Az elromlott dolgokat általában sikerül megjavítanom – mondta Diána. Megtanulta a jelbeszédet, amin veszekedni is lehet. – Egy hallóval azért jó vitatkozni, mert például ha a párommal is vitázunk, csak lekapcsolom a lámpát, és nem hallom őt – mondta. Büszke gyümölcskenyerére, kedvenc itala a citromos víz és a tea. Kedvenc színésze – nem véletlenül – [namelink name="Angelina Jolie"]. Szeret szórakozóhelyekre járni, halló barátnőivel ilyenkor papírlapon keresztül társalog. A zenét ugyan alig hallja, de a bőrén érzi a lüktetését: így érzékeli a dalok tempóját.

 

– Hogyan kerül a Magyarországi Siketek Szépe verseny tavalyi első helyezettje a gyálaréti ártéri erdőbe a migránsok közé?

– Szeretem Szegedet, fontosnak tartom a város biztonságát, és szeretek segíteni az embereknek. Nem tudok tétlenül ülni, ezért is csatlakoztam egy éve a polgárőrséghez. Siketként megtanultam a nemzetközi jelnyelvet, gondoltam, hátha érkeznek halláskárosult emberek is illegálisan Magyarországra, ezért felajánlottam segítségemet a helyi polgárőröknek a határsértőkkel való kommunikációban. Angolul is tanulgatok, meg tudom értetni magam a határsértőkkel. Éppen egy hónapja érkezett egy hallássérült migráns család Szegedre, a rendőrök megpróbáltak beszélni velük, de ők csak a hallókészüléküket mutogatták. Nagyon elcsodálkoztak és örültek neki, hogy valaki megértette őket, és el tudta mondani, mi a gondjuk. Mivel civil ruhában megyünk közéjük, azt hiszik, hogy taxisok vagyunk. Először távolságtartók, és úgy gondolják, hogy a magyar rendőrök is ki akarják rabolni őket: sokat kell beszélni hozzájuk, hogy elnyerjem a bizalmukat. Igencsak érdekes dolgokat mondanak Magyarországról: nálunk a legfinomabb a fű, csendes és békés ország vagyunk, ahol szívesen maradnának, de mégis Németország és Svédország a célállomásuk.

Vállalja az arcát


– Mi vonzotta a szépségversenyekben?


– Nem a tavalyi volt az első versenyem, ami után a nagyothallók nemzetközi szépségversenyén indulhattam el Prágában. Fürdőruhában, kedvenc ruhában és estélyiben kellett megmutatnunk magunkat, és egy szerepet is el kellett játszanunk: én bűvészkedtem. Nem nyertem, de jó volt képviselni az országot. Kislánykorom óta hobbim a szépségipar. Szeretek fotózkodni, ruhákat bemutatni, foglalkozom stílustanácsadással, sminkeléssel, a barátnőim és modelljeim frizuráját is sokszor én készítem el, és tisztában vagyok az aktuális divattrenddel is.

 

Szabadi Diánát, a Magyarországi Siketek Szépe verseny tavalyi első helyezettjét Kínába hívják arcmodellnek.

Szabadi Diánát, a Magyarországi Siketek Szépe verseny tavalyi első helyezettjét Kínába hívják arcmodellnek.


– A nagy amerikai szépségversenyeken részt vevőknek komoly politikai ambíciójuk van. Ezalól ön sem kivétel.


– A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt elnöke, [namelink name="Szili Katalin"] látott tavaly egy velem készített riportot a tévében. Egy ismerősömön keresztül keresett meg, hiszen siket lévén én nem tudok telefonálni. Nagyon meglepődtünk a hívásán, és hogy felkért a párt egyik önkormányzati képviselőjelöltjének Szegeden. Szeretek új dolgokat kipróbálni és új embereket megismerni – ezért elvállaltam a jelöltséget. Sajnos nem sikerült bejutni a közgyűlésbe, ahol a fogyatékossággal élőkért tudtam volna harcolni. Volt már Szegednek mozgáskorlátozott képviselője, így én sem mondtam még le a politikai szerepvállalásról. Pontosan tudom, milyen nehéz például egy hallássérültnek álláshoz jutni: mindenhol telefonálni kell, de mi ezt nem tudjuk megtenni. Sok fogyatékkal élő szégyelli az állapotát: helyettük is vállalom az arcomat. Szili Katalinnal a mai napig tartom a kapcsolatot, az ajánlószelvények gyűjtésekor sok pozitív visszajelzést kaptam, nem ment el a kedvem a politikától.

A szegedi Angelina


– A szépségiparban hogyan látja a jövőjét?


– Kínából keresett meg egy komoly ügynökség, ősszel megyek ki a menedzseremmel Ázsiába. Az ügynökség szerint az arcommal sok multinacionális cég szépségápolási termékét lehetne reklámozni. Budapesten most fejezték be az új Tom Hanks-film forgatását, a menedzserem dolgozott benne, az egyik producer az arcomat Angelina Jolie-éhoz hasonlította.

 

Csatlakozott a polgárőrökhöz, és segít a hallássérült migránsoknak, hogy megértessék magukat a rendőrökkel. Fotók: Schmidt Andrea

Csatlakozott a polgárőrökhöz, és segít a hallássérült migránsoknak, hogy megértessék magukat a rendőrökkel. Fotók: Schmidt Andrea

– Mennyire volt nehéz elfogadni a halláskárosodását kislányként és most fiatal nőként?


– Kiskoromban állandóan kivettem a hallókészülékemet. Nagyon zavart, nem is értettem, miért van szükségem rá, sokszor eldugtam olyan helyre, hogy még véletlenül se találja meg anyukám. Inkább az zavart, hogy nehezen tudtam beszélni az emberekkel, csak akkor értettem őket, ha velem szemben voltak. 12 évesen kezdtem megbarátkozni az állapotommal, de még akkor is csak egy hallókészüléket használtam. A legjobb barátnőm pirított rám: ha nem teszem be a másikat is, megszakítja velem a kapcsolatot. Ezzel akart segíteni, hogy könnyebb legyen az életem. Pár év kellett, amíg hozzászoktam az állandó viseléséhez, de valóban sokkal jobb lett az életem tőle. Nem vagyok teljesen siket, ettől függetlenül én sem maradtam ki az általános iskolai csúfolódásokból. De nem voltam kétségbeesve, ráadásul a kézügyességem, az ízérzékem és a megérzéseim sokkal jobbak, mint a hallóké.


– Mennyire nehéz érvényesülnie egy fogyatékossággal élőnek Magyarországon?


– Említettem, hogy a telefonálás miatt rengeteg munkakörben nem tudják alkalmazni őket. Nehéz olyan munkát találni, amiben nem kell beszélni, és velük sem kell senkinek kommunikálnia. Pedig szeretnének dolgozni. Talán a pénztárosi munkában tudnának nagyobb számban a legjobban érvényesülni.

– Mennyire ostromolnak egy szépségkirálynőt a férfiak?


– Tartós kapcsolatban élek, ettől függetlenül szeretek ismerkedni, de az ajánlataikat visszautasítom. Sokan szeretnének randizni velem, de úgy érzem, hogy a többség csak ki akar használni. Nem szeretem a szélhámosokat.


– Mit szeret csinálni szabadidejében?


– Háziasszonynak lenni, sétálni és a barátaimmal találkozni. És persze ruhákat vásárolni. Imádok főzni, strandolni, és konditerembe is járok. Aki cigarettázik, azt próbálom meggyőzni arról, hogy szokjon le a dohányzásról. Életmódtanácsokat adok túlsúlyos embereknek, a jövőben szeretnék egy szépséggel, divattal és egészséges életmóddal kapcsolatos vállalkozást létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!