Szeged és környéke

2015.07.19. 18:48

Első látásra szerelmes lett Csólyospálosba, de csak 30 év múlva jött vissza

Egy barátjával 1974-ben a Fekete-tengerig autózott Beat Dubs. A svájci, ultrahang-diagnosztikával foglalkozó kutatóorvos másodjára több mint harminc évvel később, 2007-ben járt Magyarországon. Annyira megszerette az országot, hogy eldöntötte, itt telepszik le. Három éve magyar állampolgár.

Arany T. János

A háromdimenziós golfszimulátort most építik, de repülőgép-szimulátor, fűtött úszómedence, teniszpálya, kerti grill, minden igényt kielégítő, modern vendégszobák, bungalók, jakuzzi és masszázs már várja a csólyospálosi tanyavilágba látogatókat a Csipkerózsa parkban. Energiát napkollektorral és léghőszivattyúval termelnek.

Első látásra szerelmes lett Csólyospálosba, de csak 30 év múlva jött vissza. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ingyen dolgozik a mecénás

Beat Dubs, a Magyarországon letelepedett svájci orvos évente több millió forint értékben jótékonykodik. A csólyospálosiak a település mecénásának nevezik. Több mint 10 millió forinttal járult hozzá a Helytörténeti Gyűjtemény kialakításához, az óvodában lévő elavult játszótér felújításához, a tűzoltóautó vásárlásához, a plébánia épületének felújításához, telente finanszírozza a helyi lakosok részére szervezett német nyelvtanfolyamokat, műszerrel látta el a helyi orvosi rendelőt, néhány évvel ezelőtt a település karácsonyi díszkivilágítását fizette közel 800 ezer forint értékben. Beat Dubs nyugdíjasként ingyen dolgozik a szülészeti és nőgyógyászati klinikán.

– Mindig is külföldön szerettem volna élni. Nézelődtem Olaszországban, Spanyolországban is, de vagy túl drága, vagy túl kicsi volt a földterület, amit megvehettem volna. 2007-ben egy esküvőre voltam hivatalos Mezőkövesdre, és nagyon megtetszett Magyarország – mondta a tulajdonos, Beat Dubs.

A 65 éves, svájci, ultrahang-diagnosztikával foglalkozó kutatóorvos ugyanabban az évben hétszer jött vissza Magyarországra. Minden alkalommal egy héten át több ezer kilométert vezetett. Járt többek között a Balaton környékén és Kaposváron is. Kész terve volt: nem akarta, hogy a földterület turisták által kedvelt és látogatott legyen, viszont elvárás volt, hogy közel feküdjön az autópályához, és legfeljebb egy órát kelljen autózni a repülőtérig.

– Amikor megláttam ezt a környéket, azonnal tudtam, hogy ezt kerestem. Csólyospálos szerelem volt az első látásra – mesélte a Bács-Kiskun megyei kistelepüléstől öt perce lévő, 80 hektáros terület tulajdonosa.
2007. december 14-én egy szegedi ügyvédi irodában írták alá az adásvételi szerződést. A Csipkerózsa park azóta folyamatosan fejlődik. A svájci ultrahang-specialista nemcsak orvosként lett dúsgazdag, hanem a neves orvosdinasztia örökségét is kezeli. A parkban tíz embernek ad munkát, csak helyi alapanyagokat használ. A birtok közelében lévő, de mégis teljes elszigeteltséget biztosító házban lakik. Minden második héten egy-két napra látogat vissza Zürichbe.

Első látásra szerelmes lett Csólyospálosba, de csak 30 év múlva jött vissza. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Mint Dubs majdnem minden története, első találkozása országunkkal is regénybe illő. – 1974-ben egy barátommal elautóztunk Svájcból a Fekete-tengerig. Szerettünk volna Görögországba eljutni, de a ciprusi konfliktus miatt lezárták a bolgár–görög határt. A három hét alatt 4 ezer kilométert autóztunk. A Balatonnál töltöttünk egy éjszakát. Bementem egy helyi henteshez. Ha valaki akkor azt mondja, hogy egyszer itt fogok élni, bolondnak néztem volna – mesélt több mint negyvenéves kalandjairól a svájci orvos, aki 2012 szeptembere óta magyar állampolgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!