Szeged és környéke

2015.07.27. 23:10

Spermahiány miatt állnak a lombikkezelések

Szeged - Nagyjából 300 gyerek nem születik meg egy ÁNTSZ-döntés értelmében: tavasz óta nem lehet hímivarsejtet beültetni Magyarországon. Ez a meddő párokat éppúgy érinti, mint az egyedülálló nőket, de sújtja a külföldi pácienseket is. Az egyetlen megoldás Kaáli Géza szerint az intézeti donortoborzás – ám ebből is csak jövőre lehetnek meg az első beültetések.

Timár Kriszta

Március óta nincs Magyarországon elérhető hímivardonorsejt: az ÁNTSZ leállított minden ilyen jellegű beavatkozást. Az ügy onnan indult, hogy tavasszal az európai riasztási rendszeren keresztül értesült a hivatal arról, hogy genetikailag hibás minta került Magyarországra beültetés céljából. Ezekből azóta megszülettek az egészséges gyerekek, problémát tehát nem okoztak.

A hivatal álláspontja szerint viszont a Krio Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. – amely hazánkban egyedüli spermabankként működött – 2013 óta törvénysértő módon importált hímivarsejteket egy dániai sejtbankból. Ez a gyakorlat egyébként már 2008 óta így zajlott. A hatóság jogértelmezése szerint viszont külföldről nem lehet ivarsejteket az országba hozni. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal márciusban ezért arra kötelezte a bankot, hogy azonnal fejezze be a hímivarsejtek gyűjtését és importálását.

4 hónapja várnak a meddő párok






Kaáli Géza professzor a szegedi intézetben mérte fel a napokban a helyi spermabank létrehozásának feltételeit. Fotó: Kuklis István

Kaáli Géza professzor a szegedi intézetben mérte fel a napokban a helyi spermabank létrehozásának feltételeit. Fotó: Kuklis István
– Most azonban mindenféle járható út járhatatlanná vált számukra: a spermabank nem gyűjthet spermát, és nem is adhat ivarsejteket lombikbébiprogramhoz. A szülőknek sincs lehetőségük donort hozni az intézetbe, külföldre sem vihetik ki a spermát, hogy ott ültessék be. Így az egyetlen lehetőség, hogy mi magunk gyűjtsünk a hazai törvényeknek megfelelően mintákat saját betegeink számára. Ennek azonban számos hátránya van. Egyrészt rendkívül költséges, másrészt több mint fél év, mire az első minták átfutnak minden szűrésen, és felhasználhatóvá válnak. A rendszer pedig addig is áll.

Egy donortól négy gyermek




Magyar nőbe magyar spermát






Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!