Szeged és környéke

2015.08.27. 22:26

Ahol mindenki köszön mindenkinek - újra megtelnek a kollégiumok

Szeged - A nyári pangás után újra megtelnek élettel a szegedi egyetem kollégiumai. A negyedik legnagyobb diákotthonban, az újszegedi Mórában jártunk, ahol 3-4-szeres a túljelentkezés. <br>

Vida-Szűcs Imre

Díjak

Az államilag finanszírozott hallgatók havonta 9320 forintot, az önköltségesek 10 ezer 430 forintot fizetnek a kollégiumi szállásért. A kollégiumi díj az étkezést nem foglalja magába.

„Itt mindenki köszön mindenkinek" – olvastuk az újszegedi Móra Ferenc Kollégiumba lépve a falon. A nevelő szándékú plakát biztosan nem véletlen, hiszen csak barátságos fiatalokkal találkoztunk. Augusztus utolsó hetében érkeznek az elsősök, de vannak, akik nyárra is maradtak, mert dolgoznak Szegeden. – Tulajdonképpen 2011 szeptembere óta ez az otthonunk – válaszolták felsőbb éves lányok, amikor kérdeztük, miért találjuk őket a koleszban már a tanévkezdés előtt.

– Szép napot mindenkinek, fél 12-kor indul egy kontingens a boltba – szakította meg a szobák csendjét a hangosbemondó. Az elsősök most ismerkednek a várossal. Odalent, a portánál útbaigazította az újakat egy házigazda, hogy merre találják a belvárost. A szakkollégiumként működő, 275 férőhelyes Móra egyre népszerűbb a fiatalok körében: 3-4-szeres volt a túljelentkezés – mondta Kovács Attila igazgató. Jogászokat, bölcsészeket, közgazdászokat és természettudományi karosokat egyaránt fogad az intézmény. Nyáron amit lehetett, felújítottak, így frissen festett helyiségeken keresztül kalauzolt végig bennünket Kovács Attila. Két háromágyas szobához tartozik egy középső közösségi tér, ahol számítógépeznek, esznek, tanulnak a kollégisták.

Beköltözés. Mihály Anikó gólyatáborba jött, ismerkedik a kollégiumi élettel. Fotó: Frank Yvette

Beköltözés. Mihály Anikó gólyatáborba jött, ismerkedik a kollégiumi élettel. Fotó: Frank Yvette
Mihály Anikó Kőröstetétlenből jött Szegedre továbbtanulni, kémia alapszakra vették fel a Szegedi Tudományegyetemre. – Hétfőn volt ismerkedős est, jók az első benyomásaim. Az, hogy kollégiumban vagyok, egyrészt anyagilag könnyebb a szüleimnek, másrészt albérletben nem ismerkedhetnék meg ennyi emberrel, és nem lennének közösségi programok sem – hallottuk Anikótól, aki a sportolási lehetőségeket is kiemelte.

A felsőbb évfolyamos lányok nyáron is otthonuknak tekintik a Móra-kollégiumot. Fotó: Frank Yvette

A felsőbb évfolyamos lányok nyáron is otthonuknak tekintik a Móra-kollégiumot. Fotó: Frank Yvette
Akiket a Mórában elutasítanak, azokat többségében a Károlyi Mihály Kollégium fel tudja venni. A Károlyi ugyanis nemcsak a város, de az ország egyik legnagyobb egyetemi kollégiuma is több mint 800 férőhellyel. Helyi viszonylatban ezt követi az öthalmi és a Teleki diákotthon, nagyság szerinti sorrendben „csak" negyedik a Móra. Utóbbiban csütörtökig zajlott a gólyatábor, hétvégén pedig beköltöznek a kollégisták, ahogyan sok más helyre is.

13 egyetemi kollégium, 4500 férőhely

– A szegedi egyetem hallgatóit várják az egyetemi kollégiumok összesen 3905 férőhellyel, valamint további 497 olyan helyre jelentkezhetnek a hallgatóink, amelyeket nem az egyetem fenntartásában működtetett kollégiumok biztosítanak. Ez összesen mintegy 4500 férőhely – közölte lapunkkal Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese. Az egyetem fenntartásában 13 kollégium működik, további nyolc diákotthonnal kötött az SZTE együttműködési szerződést. Az elmúlt évek beiskolázási, kollégiumigénylési és bejutási statisztikái alapján az a tapasztalat, hogy mindenki talál kollégiumi helyet, aki nem teheti meg, hogy albérletet vegyen ki. – Meg kell azt is említeni, hogy az SZTE-s kollégiumok várólistákat is felállítanak, így aki az első hullámban nem került be, még néhány héttel később is szerezhet kollégiumi elhelyezést, ugyanis a hallgatók egy része néhány hét után véglegesen kiköltözik a kollégiumból – tette hozzá a rektorhelyettes.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!