Szeged és környéke

2015.09.01. 00:15

Alkonyatig hatékony a drótakadály

Szeged - 4 rendőr jut a röszkei határnak arra az 1 kilométeres szakaszára, ahol éjjelente 20-30-as csoportban szöknek át a NATO-dróton a menekültek.

Segesvári Csaba

 „A kur.a anyátokat!" – kiabálták az embercsempészek

Embercsempészek dobáltak meg téglával egy rendőrautót tegnap reggel fél 6-kor. A Röszke és Mórahalom között szolgálatot teljesítő járőrpáros az embercsempészek által sűrűn használt helyen őrizte a határt, amikor több tégla landolt szélvédőjükön. A rendőrség közleménye szerint a támadók magyarul azt kiabálták, „nem hagytok bennünket dolgozni", majd hangos anyázásba kezdtek. Információink szerint borsodi romák sérelmezték a rendőrök jelenlétét.

– Közgazdaságtant tanultam az egyetemen, tudom, hogy Szerbia és Magyarország gazdasága nem olyan erős, mint Németországé vagy éppen Norvégiáé. Utóbbi az olajból gazdagodott meg, éppen ezért oda tartok – mondta a magyar–szerb határon húzódó Paphalmi-csatorna sűrű növényzetében megbújó szír Mashhur. A fiatal férfi 4 társával együtt várta az alkonyatot, a nádas takarásából figyelték a rendőrök mozgását. – Nem akarok a magyarok terhére lenni, továbbszökünk. Tudjuk, hogy az autópálya melletti benzinkútnál éjjel-nappal találunk taxist, aki Budapestre vagy akár Ausztriába is elvisz. Onnan majd csak eljutunk Norvégiába – tette hozzá.

Mashhurék nem voltak egyedül.

A szerb oldalra a magyar rendőrök a csatornában burjánzó gaztól nem látnak át, a menekültek 20-30 fős csoportokban várják a naplementét. A migránsok a szerb határőrizeti toronyból ellenőrzik, mikor mi történik a magyar oldalon. Azt mondják, azért kockáztatják meg a sérüléssel is járó kerítésmászást, mert nem Németországba tartanak, így a magyar hatóságok által levett ujjlenyomat hátráltatná őket.

Kerítésen átmászó menekültek a röszkei határon. Többen vannak, mint a rendőrök. Fotó: Segesvári Csaba

Kerítésen átmászó menekültek a röszkei határon. Többen vannak, mint a rendőrök. Fotó: Segesvári Csaba
Az elmúlt napokban fényes nappal is próbálkoztak a gyodán (gyorstelepítésű drótakadály) átjutni a menekültek. Tegnap délutánra híre ment, hogy szinte mindenkit megfogtak a rendőrök. A menekültek az éj leple alatt jönnek, szinte senkitől sem zavartatva. Tehetik ezt azért, mert a régi röszkei átkelőtől a vasútig tartó alig több mint 1 kilométeres, háromsoros NATO-dróttal védett határszakaszra mindössze két pár járőr jut.

A migránsok kifigyelik a rendőröket, egyikük felmászik a drót tövébe, nézi, merre jár a kocsi. Ha úgy ítéli meg, hogy az egyenruhások elég távol vannak, mindenki nekiindul a kerítésnek. Nem a pengék alatt, hanem a vezetődrótra lépve, felül jönnek. Az elmúlt éjjel az általunk figyelt egyetlen helyen 10 perc alatt 30-35-en másztak át, majd tűntek el a közeli erdőben.

Mire a rendőrök a helyszínre értek, már csak a csoport futását lehetett hallani. Amíg a rendőrök helyszíneltek, újabb csoport indult útnak, esély sem volt arra, hogy elfogják őket.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu
A migránsok által leggyakrabban használt „átkelőknél" már 3 sorosra hízott a NATO-drót.

A helyzeten valószínűleg a szeptember közepére a térségbe érkező határvadászok vagy a még fel nem épült 4 méteres kerítés változtathat. Beszámoltunk róla, hogy [namelink name="Lázár János"], a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a rendőrség szervezetén belül több ezer rendőr bevonásával határvadász századokat hoznak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!