Szeged és környéke

2015.08.10. 22:01

Állami pénzzel feleződik a fűtésköltség

Magyarország - Számításaink szerint 1,5-1,6 millió forintba kerül egy Kádár-kocka külső hőszigetelése és a nyílászárók cseréje manapság. A beruházáshoz tavasszal 40 százalék támogatást ad majd az állam, így könnyebb a fűtésköltséget felezniük azoknak, akik régebbi családi házakban élnek.

Segesvári Csaba

 Megéri szigetelni?

[namelink name="Nagy Károly"] okleveles építészmérnök, a szigetelesinfo.hu szerzője szerint egy 10 centiméteres hőszigeteléssel közel 50 százalékkal csökkenthető a fűtési költség, a megtakarítás 15 centiméterrel számolva 55 százalékra növelhető. Ha a kockaház éves fűtési költsége 500 ezer forint, akkor az a szigeteléssel 250 ezerre csökken, a beruházás az állami támogatással is kalkulálva 2,5-3 év alatt megtérül.

– Jövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat – mondta [namelink name="Szabó Zsolt"], a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára múlt szerdán. Hogy pontosan mennyi pénzt és mire ad az állam, még nem tudni, az biztos, támogatják az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint a villamos és vízhálózatok felújítását. A felújítási költség 40 százaléka lesz vissza nem térítendő, uniós támogatás, míg az önrész várhatóan 45 százalék lesz. A maradék 15 százalék pedig kamatmentes hitelből származik majd.

Mennyibe kerül ma egy Kádár-kocka – azaz a Magyarországon meglehetősen elterjedt, 9×9-es vagy 10×10-es, sátortetős téglaház – felújítása? Mire lesz elég a 40 százalékos támogatás? Ennek jártunk utána.

A legtöbb Kádár-kocka – melyből országszerte közel 2 millió található – 38 centiméteres, kisméretű téglából, gyakran ikersejt falazattal készült. Csak a 1970-es években jelent meg a B30-as falazóblokk. Ahhoz, hogy érezhetően csökkenjen az éves fűtési költség, nem elég hőszigetelni, az ablakokat is ki kell cserélni. Az interneten elérhető szakáruházak kalkulátorai szerint egy kockaház homlokzati hőszigetelése 10 centiméteres vastagságnál 560 ezer forintra rúg, 15 centiméternél már 660 ezer forintról beszélhetünk.

Természetesen ez csak az anyagköltség. Hogy megéri-e a vastagabb szigetelés, mindenki maga döntse el, a szakemberek úgy számolnak, hogy négyzetméterenként és évente 100 forintot takarít meg a tulajdonos, ha 10 helyett 15 centiméteres szigetelést választ.

Kádár-kockánkra ablakok és ajtók is kellenek. Szintén az interneten elérhető ajánlatok alapján úgy számoltunk, hogy a 3 nagyméterű és 2 kisméretű ablak, valamint a bejárati ajtó 250-350 ezer forintból kijön, anyagárban.

Szakemberek hangsúlyozzák, a padlásszigetelés is szükséges a teljes felújításhoz, ami további 150-200 ezer forintot jelent.

Ha az ingatlantulajdonos a villamos hálózat korszerűsítésére is vállalkozik, akkor érdemes arra is felkészülni, hogy míg a vezetékelés 150-200 ezer forintot vihet el szereléssel együtt, addig a kapcsolók, szerelvények újabb súlyos tízezreket igényelnek. Vízhálózat-felújítással nem számoltunk, a régi csövek vésése és cseréje már akkora költség – nem beszélve arról, hogy a munka idejére lakhatatlan lesz a ház –, hogy arra csak az igazán bátrak vállalkoznak. Fontos megemlíteni, hogy az új ablakok miatt szükséges lehet a gázkészülék felülvizsgálata, ezért az építkezésbe már a tervezéskor érdemes bevonni a gázszolgáltatót.

Mennyi lesz a felújítás? Az ablak- és ajtócsere, a hőszigetelés anyagárban valamivel több mint 1 millió forintból kijön, a munkadíjra is legalább 500-600 ezer forintot szánjunk. Pályázati pénznél nincs feketézés, csak számlás vállalkozó jöhet szóba. A közel 1,5-1,6 millió forintos felújításból az állam 40 százalékot áll jövő tavasszal. A teljes beruházás 15 százaléka államilag garantált hitel, így a leendő pályázóknak elég 700 ezer forintot összegyűjteniük egy kockaház felújításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!