Szeged és környéke

2015.08.03. 17:16

Ásotthalmon és Mórahalmon gőzerővel épül a határzár

Dél-Alföld - Elkezdődött hétfőn az ideiglenes biztonsági határzár építése a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határon. Az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében több kilométer hosszan kerültek a helyükre a pengés drót tartóelemei.

K. G. G.

Az ország minden részéből érkeztek tegnap munkagépek a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határnál épülő pengés kerítés Csongrád megyei szakaszához. A csömöri székhelyű ZSOM Travel Kft. platós járműve például három gumilánctalpas forgókotrót hozott már kora reggel Mórahalom és Ásotthalom térségébe.

Épül a kerítés a határon. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Bács-Kiskun megyében is elkezdődött a munka A baon.hu hírportál arról számolt be, hogy a határzár építéséhez szükséges honvédségi munkaerőt és technikát költöztettek Bácsalmásra. A bácsalmási önkormányzatnál érdeklődésünkre elmondták, két helyen, a gimnáziumnál és a volt rakétakilövő állomásnál biztosítottak helyet az ideérkező állománynak. A kollégium épületében szállásolják el a katonákat, az intézmény udvarán pedig egy tábori komplexumot alakítanak ki.
A határzárnak [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök kijelentése szerint augusztus 31-ére állnia kell. A munkálatokra így összesen 29 napjuk van a honvédeknek, és annak a 318 regisztrált munkanélkülinek, akiket múlt héten választottak ki egy közfoglalkoztatási mintaprogramban a kerítésépítéshez. Naponta kicsit több mint 6 kilométernek kellene elkészülnie: csak ekkor sikerül teljesíteni a kitűzött határidőt.

Hétfő délben már javában folyt a munka Mórahalom és Ásotthalom között. Az Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely Mórahalom felé eső részén kora délutánra az aznapra tervezett összes betonvas karót beleverték a földbe, már az utánpótlást várták. Az átkelő két oldalán kilométereken át állt a cölöpverővel talajba dolgozott betonvas. Pedig alig tucatnyi katona dolgozott néhány járművel az előző héten a honvédség által előkészített, az aljnövényzettől megtisztított és munkagépekkel elegyengetett terepen. A határzár mintaszakaszánál alkalmazott technológiák alapján a karók a pengés drótból épített háromszintes gúlák tartására szolgálnak majd.

Épül a kerítés a határon. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Mórahalmon szintén cölöpverőkkel dolgoztak a honvédek, míg Tiszaszigeten és Röszkén egyelőre csak a kerítés vonalának kitűzése és a földmunkák előkészítése történt meg. A múlt hét végén toborzott munkanélkülieket egyelőre sehova nem vezényelték ki. A mobil vécék is még csak hétfő délutánra érkeztek meg a határzár melletti területekre. A határsértők tisztában vannak azzal, hogy a rohamtempóban zajló munka miatt egyre nehezebben tudnak majd átjutni a zöldhatáron. Hétfő délben Ásotthalomra tartva egymástól néhány száz méterre négy nagyobb csoport határsértő ült az autóút mentén.

Épül a kerítés a határon. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

DK: fel kell lépni a szélsőjobboldali magánhadseregek ellen A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a Belügyminisztériumot és a kormányt, hogy lépjen fel az idegenellenes „szélsőjobboldali magánhadseregek" ellen. Kerék-Bárczy Szabolcs az MTI-nek úgy fogalmazott: hetek óta lehet arról hallani, szélsőjobboldali csoportok jönnek létre, hogy bűncselekményeket kövessenek el a migránsok ellen. Megírtuk: a Facebookon szerveződött Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység eredetileg vasárnap tartott volna tagtoborzást a kiskundorozsmai templomkertben. A találkozót végül lefújták, a toborzáson csak négyen jelentek meg. A magát rendpártinak beállító szélsőjobbnak a rend kifejezés valójában erőszakot, káoszt, félelemkeltést és önkényt jelent – vélekedett Kerék-Bárczy Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!