Szeged és környéke

2015.08.24. 21:27

Átvágták a magasabb kerítést is Ásotthalomnál

Ásotthalom, Röszke - Hatvan centiméteres lyukat vágtak a migránsok tegnap reggel Ásotthalom térségében a már elkészült 4 méteres kerítésen, így jutottak Magyarországra. A közel 20 fős csoport tagjait szinte azonnal elfogták a kerítésőrzésre is vezényelt rendőrök.

Segesvári Csaba

 Már a magyar határnál járnak

Több mint 7000-en érkeztek meg hétfő reggel Szerbiába, miután a macedón hatóságok feladták a határ őrzését – jelentette a telegraf.rs. Megírtuk, múlt csütörtökön szükségállapotot vezettek be a görög–macedón határon, a lezárás péntekig tartott, amikor több ezren törték át a könnygázzal és fénygránátokkal védekező rendőrsorfalat. A menekültek egy nagyobb, közel 1000 fős csoportja már tegnap este elérte a magyar határt.

A kétlépcsős határzár a jelek szerint leküzdhető, még a gyerekekkel érkezőknek is – ezt tapasztaltuk tegnap. A helyszíni nyomok szerint a csoport a gyorstelepítésű drótakadály – GYODA – alatt átbújt, majd a 4 méteres kerítést alulról megbontva kúszott át. A menekültekkel az átkelőtől nem messze találkoztunk, a kidöntött „Államhatár" tábla mellett várták az elszállítást.

Végigautóztunk a Röszkétől az ásotthalmi átkelőig tartó magyar–szerb határszakaszon, azt láttuk, hogy a határzár mindössze egy kilométeren hiányos, de itt gőzerővel dolgoztak a katonák. Az ásotthalomi átkelőtől alig 2 kilométerre egy kerekes szék szorult a drótakadály és a kerítés közé, a NATO-drótra akasztott pléd arra utal, hogy itt is átjutottak a menekültek.

Átvágták a magasabb kerítést is Ásotthalomnál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A röszkei paprikaföldeknél egy pirospaprikát akasztottak a pengékre. A GYODA a Holt-Tiszáig ér. Hogy ennek mennyi az értelme, nem tudjuk, azt láttuk, hogy a menekültek a kerítést megkerülve a vasúti síneken özönlenek az országba. A migránsokat az sem zavarja, hogy állandó rendőri védelmet kapott a NATO-drót: kedélyesen üdvözölték a kivezényelt egyenruhásokat.

Az eddig teljesen védtelen Lúdvári-csatornánál is bezárult a kapu: két méter magas, négysoros GYODA-val kerítették be az ártéri erdőt, a töltést pedig keresztbevágja a NATO-drót.

Embercsempész maffia a bíróság előtt

Csongrád megye. Több külföldi embercsempészt állított gyorsított eljárásban bíróság elé a hosszú hétvégén a Csongrád Megyei Főügyészség – közölte [namelink name="Kopasz Zsolt"]. A megyei főügyész arról tájékoztatott, a magyar migránsfuvarosok előzetes letartóztatását is kérték a bíróságtól.
Két szerb állampolgárt – akik 22 szír migránst csempésztek Magyarországra – két év, illetve három év börtönbüntetésre ítéltek, és kiutasították őket az országból.
Az ügyészség kérte három helybeli férfi előzetes letartóztatását is, akik több száz euróért vitték volna Budapestre a határsértőket. A három férfi többször állt már bíróság előtt. Az ügyészségi közleményből az is kiderült, hogy a hármak egy maffiahálózat tagjai, akik régóta dolgoznak Röszke térségében. A bíróság épp ezért úgy látta jónak, ha előzetesbe helyezi az embercsempészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!