Szeged és környéke

2015.08.25. 22:02

Mozgáskorlátozott férfival kiabált a trolibusz sofőrje

Szeged - ˝Haladjál már, b.szd meg!˝ - kiáltotta a 19-es troli sofőrje egy mozgáskorlátozott fiatalembernek, aki a járműre szeretett volna felszállni. Az SZKT bocsánatot kért az utastól a hangnem miatt.

Salánki Zsófia

– Hétfő reggel a Tarján Víztorony térről 7 óra 50 perckor induló 19-es troli sofőrje valószínűleg bal lábbal kelt fel, vagy csak haragban állt a világgal, mert nem tudott a megállóban türelmesen várni 5-10 másodpercet. Egy láthatóan mozgáskorlátozott, műlábú fiú botorkálva próbált felszállni a lépcsős trolira. Pedig még intett és szólt is a sofőrnek, amit a vezető kiabálással és káromkodással viszonzott, azt mondta, „Haladjál már, b.szd meg!" Nem értem, miért kell ordítani egy mozgáskorlátozottal, amiért nem tud felugrani a trolira. Egyáltalán nem érdemelte meg a trágár szavakat és a hangos kiabálást a fiatalember – írta szerkesztőségünknek küldött levelében olvasónk.

Nemrégiben megírtuk, egy villamosvezető szintén felemelte a hangját egy külföldi lánnyal szemben, amiért euróval akart fizetni a vonaljegyért. Akkor foghattuk volna a kánikulára az ingerültségét, de most mit tegyünk felelőssé? Talán a hidegfrontot?

Megkérdeztük a Szegedi Közlekedési Kft.-t, milyen retorziók érhetik ilyen esetekben a sofőröket. Elmondták, hogy a társaságukhoz beérkezett panaszokat az abban megjelölt adatok alapján, a szükséges előírások betartása mellett minden esetben mielőbb kivizsgálják. A járművezetőt meghallgatják, majd a vizsgálat eredményéről a panaszost 30 napon belül értesítik. Amennyiben a járművezető felelőssége bizonyítható, felelősségre vonják.

A trolibuszvezetők munkáját az általános KRESZ-en kívül a Közlekedési Főfelügyelet által kiadott utasítás is szabályozza, amely külön kitér az eljárási rendre a mozgásukban, látásukban korlátozott utasok közlekedésében. Ez elsősorban a fokozott gondosságot, élőszavas vagy hangbemondásos tájékoztatót, illetve a le- és felszállást elősegítő műszaki kialakításokat írja elő. Ilyenek például a kihajtható vagy kivezérelhető rámpák vagy a billenthető kocsiszekrény.

Lapunk megkeresésére a 19-es troli vezetőjét meghallgatták. „A Délmagyarországon keresztül érkezett bejelentésben megadott adatok alapján a járművezetőt beazonosítottuk és meghallgattuk. Elmondása alapján az indításjelző használatával jelezte az ajtók zárását, ilyenkor a hangjelzés után az ajtók automatikusan 3 másodperc elteltével becsukódnak.

Ekkor észlelte, hogy egy fiatal nő siet a jármű felé, aki még az ajtók záródása előtt felszállt a hangjelzés ellenére. Az ajtók csukódása közben ért a jármű második ajtajához az említett fiatalember, aki mint később kiderült, a hölggyel volt. A fiatalember a becsukódó ajtók miatt durva hangnemben szólt oda a járművezetőnek azért, hogy azokat nyissa ki újra. Ezt meg is tette, szerencsére nem csukta oda az utast. Azt, hogy az utas mozgásában korlátozott, csak a felszállás után vette észre. Amennyiben az utas munkatársunk hangnemét, viselkedését sértőnek találta, úgy azért utólag elnézését kérjük" – tájékoztatta lapunkat az SZKT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!