Szeged és környéke

2015.08.26. 22:53

Több száz migráns szaladt szét szerda este Röszkénél

200-250 migráns széledt szét Röszkénél szerda este; rendőrök keresik őket - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.

delmagyar.hu

 - Jelenleg elegendő a Csongrád és Bács-Kiskun megyébe vezényelt rendőri létszám, de a helyzet változása esetén más megyékből, illetve a Készenléti Rendőrség állományából is küldhetnek erőket - mondta az országos rendőrfőkapitány az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorfolyamában.

Papp Károly közlése szerint néha óránként is értékelik a helyzetet. Rendszeresen váltják az állományt, mindig friss erőket küldenek a déli határhoz.

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre válaszolva a szerda délelőtt Röszkénél történt dulakodásra is kitért, amely során a rendőrség könnygázt is bevetett. Elmondta: a röszkei gyűjtőponton a regisztráció során "passzív ellenállásba" kezdtek az illegális bevándorlók. Ekkor az egyik rendőr saját elhatározásból úgy döntött, hogy az "élet és a testi épség közvetlen veszélyeztetése miatt" könnygázt használ - fogalmazott.

Papp Károly azt mondta, hogy "kitűnően járt el a munkatársa". Közlése szerint a parancsnoki kivizsgálás során a vezetők törvényesnek, szakszerűnek, arányosnak és szükségesnek ítélték meg az intézkedést. Ez járult hozzá ahhoz, hogy ott rövid időn belül sikerült rendet tenni - tette hozzá az országos főkapitány.

Korábban írtuk:

A beszámoló szerint a gyűjtőponton több száz migráns várakozott arra, hogy a Röszkén lévő hangárba szállítsák őket a regisztrációhoz. Egy részük úgy döntött, nem vár tovább és szétszéledt. A tudósító hozzátette: a környéken kukorica- és napraforgóföldek vannak, ahol el tudnak bújni.

Az M1 tudósítója felidézte: már korábban is előfordult, hogy a migránsok kiabálni kezdtek, kisebb konfliktus is kialakult Röszkénél. Emiatt a rendőri jelenlétet is megerősítették - mondta a tudósító, hozzátéve, a határsértők is rengetegen vannak, a befogadók pedig tele vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!