Szeged és környéke

2015.08.06. 14:15

Véres széklettel kerültek kórházba 18 gyerek

Szeged - Valószínűleg egy csirkés étel miatt betegedett meg az a 23 határsértő, akiket Szegedi egészségügyi intézményekben kezelnek. További 44 migránst, akik érintkeztek velük, még megfigyelés alatt tartanak.

Munkatársunktól

Feltehetően bakteriális fertőzés miatt került kórházba több mint húsz határsértő Szegeden. A végleges vizsgálati eredményekre azonban még várni kell – jelentette be sajtótájékoztatón a Csongrád megyei tisztifőorvos csütörtökön Szegeden. Bosnyákovits Tünde a megyei védelmi bizottság rendkívüli ülése után felidézte, a rendőrség kedden értesítette a tisztiorvosi szolgálatot arról, hogy több szír határsértőnél hasmenéses tünetek jelentkeztek. Őket egyből egészségügyi intézménybe szállították.

Oltásokat kérnek a tettrekész rendőrök

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, melyben azt kérdezik, milyen lépéseket tesz a minisztérium a migránsokkal közvetlenül érintkező munkavállalók, azok családtagjai, valamint az érintett területek lakosságának védelme érdekében – például kapnak-e oltásokat. Mint emlékeztetnek: az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője, Ócsai Lajos elismerte: kockázatot jelentenek Magyaroszág közegészségügyi biztonságára az ellenőrizetlen körülmények között tömegben érkező migránsok.

A Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikáján jelenleg 18 gyermek fekszik a civil páciensektől elkülönített épületszárnyban. Valamennyien jól vannak, egyharmaduk várhatóan már ma elbocsátható a kórházból. Egy gyerek mintája lett rota vírusra pozitív. Az összes többi esetben bakteriális fertőzésre gyanakodnak. Ezt támasztja alá, hogy négy betegnek volt véres széklete, ez a lázzal együtt erre utal. – Mindannyian csirkés ételt fogyasztottak Belgrádban, elképzelhető, hogy ez okozta a megbetegedéseket – mondta a tisztifőorvos.

Az SBO-ra két felnőtt nő és három férfi került, mindannyiuknak kielégítő az állapota – mondta a megyei tisztifőorvos. Hozzátette: további 44 határsértőt, akik a betegekkel érintkeztek, a járványügyi szabályoknak megfelelően elkülönítettek. – Erre azért van szükség, mert mire kiderülne, milyen betegségük van, már akár az országból is elmentek, miközben tovább terjesztik azt. Ha magyaroknál azonosítunk például egy szalmonella vagy cooli fertőzést, ők sem mehetnek közösségbe, otthon kell maradniuk.

A beteg migránsok egészségügyi ellátását egy jogszabály-módosításnak köszönhetően immár egyértelműen szabályozzák: ezt a bevándorlási hivatal fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!