Szeged és környéke

2015.09.08. 22:22

A megálló is az ellenőré

Szeged - Ellenőrök állták útját a trolibuszról leszálló tömegnek a Torontál téren. Addig nem engedték tovább őket, amíg fel nem mutatták a jegyüket, bérletüket - írta egyik olvasónk. A Dakört Kft.-től megtudtuk: a megálló is az ellenőr területe.

Salánki Zsófia

Szabadságvesztést is kaphatnak

A járművezető és a jegyellenőr a munkavégzésük során közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Aki őket erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti vagy az eljárás alatt bántalmazza, bűntettet követ el. Ez egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
– Egyik csütörtökön 18 óra körül érdekes dolog történt velem és utastársaimmal. A Mars téren szálltam fel az 5-ös trolira, hogy átjussak Újszegedre. A bulizni igyekvő fiatalok miatt a troli megtelt, majd az első újszegedi megállónál, a Torontál térnél a tömeg leszállt. De nem tudtunk továbbhaladni, mert utunkat állta három ellenőr. Nem volt velük rendőr. Ott, a járdán, elállva a gyalogosok útját kérték a jegyeket, bérleteket – írta levelében felháborodott olvasónk.

Korábban is érkezett már panasz lapunkhoz a szegedi tömegközlekedés ellenőreivel kapcsolatban. Néhányan sérelmezték, hogy nem megfelelő hangnemben beszélnek az utasokkal. Volt példa a sofőrök és a villamosvezetők gorombaságára is. Olvasónk most csak azt szeretné tudni, hogy ellenőrizhetnek-e az ellenőrök a megállóban.

– Eddig úgy tudtam, ha már leszálltam a járműről, nem vagyok utas. Rossz szokásom, hogy amint talajt fog a lábam, összegyűröm a jegyet, és a közeli szemetesbe vagy a zsebembe teszem. De ha arra kell számítanom, hogy már az utcán is elkérik, inkább megőrzöm – tette hozzá olvasónk.

Kerék Csabától, a Dél-alföldi Közlekedési Részvénytársaságok Forgalomellenőrzési Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: szabályos a járdán ellenőrizni, ha a terület a megállóhely részét képezi. Az ellenőrök jogosultak a járműre felszálló, a járművön tartózkodó és a járműről közvetlenül leszálló személyek jegyét, bérletigazolványát, bérletszelvényét, utazási igazolványának érvényességét, valamint valamilyen kedvezményre való jogosultságát megvizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!