Szeged és környéke

2015.09.02. 21:30

Időben kezdik a gyógyszerezést az allergiások

Több mint egy hét késéssel, de megérkezett a parlagfűszezon csúcsa. Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés nehezíti meg ilyenkor az allergiások életét, sokan azonban úgy tapasztalják, mintha idén elmaradna a rettegett kínlódás.

Timár Kriszta

– Mindent kipróbáltam már, amit lehet, akupunktúrától a fényterápián át a legkülönfélébb antihisztaminokig. Semmi nem használ igazán. Ha tombol a parlagfűszezon, annyira folyik a könnyem, hogy textilpelenkával járok mindenhová. De leginkább csak ülök a lesötétített szobában, csukott ablakoknál – mesélte Hudákné Bánki Katalin, milyen szenvedést okoz neki minden évben a parlagfűszezon. Unokája, Pölös Nándi is hasonló cipőben jár: az orrát sokszor annyira dörzsöli, hogy születi attól félnek, eltöri benne a porcot. A szeme pedig jó esetben csak karikás, rossz esetben vörös.
Most mindketten jobban vannak, mint az előző években ilyenkor, azt mondják, úgy érzik, mintha sokkal gyengébb lenne az idei pollenszóródás. Hasonló tapasztalatról számolt be Rita is.

– Tíz éve vagyok allergiás, rettegve várom a tüneteket az idén is, de még semmi. Nagyon örülnék, ha így maradna – mondta a kétgyermekes édesanya.

Pedig tény, hogy a parlagfűszezon most ért a csúcsára – több mint egy héttel később, mint szokott. Szegeden is nagyon magas a parlagfűpollen-koncentráció a levegőben, ez az értékelési rendszerben a legsúlyosabb állapot, amely minden allergiásnál heves tüneteket okoz. Hasonlóan sok egyébként az allergén gombaspóraszám is.

Hudákné Bánki Katalin és unokája is allergiás – parlagfűszezonban nehezek a mindennapjaik. Fotó: Schmidt Andrea

Hudákné Bánki Katalin és unokája is allergiás – parlagfűszezonban nehezek a mindennapjaik. Fotó: Schmidt Andrea
– Az eddigi tapasztalatok alapján minden év augusztus 20-a körül tetőzik a levegő pollenterheltsége, most ez eltolódott – mondta el Altmayer Anita, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika bőrgyógyász-allergológus főorvosa. A betegszám azonban nem nőtt meg jelentősen az elmúlt napokban sem az ambulancián: ez a szakemberek szerint az évek óta tartó felvilágosító kampánynak köszönhető.

– A betegek már tudják, hogy időben el kell kezdeni a gyógyszerek szedését, legalább két héttel a szezon előtt. Ezzel enyhíthetők a tünetek, és jóval hatékonyabban, mintha vény nélkül kapható szerekkel próbálkoznának. Azok a készítmények ugyanis csak átmenetileg csökkentik a viszketést, tüsszögést, orrfolyást, megoldást nem adnak. Az orrcseppek tekintetében különösen fontos, hogy allergia elleni készítmény legyen, ne csupán tünetkezelő, hiszen az utóbbi néhány nap után ellenkező hatást vált ki, és csak még jobban bedugítja az orrot.

Az allergológus főorvos elmondta: a klasszikus megoldások – gyakori hajmosás, esti szellőztetés, klímaberendezés használata – sokat enyhítenek az allergiások tünetein, igazi megoldást azonban az immunterápia ad. Azzal ugyanis néhány év alatt akár teljesen meggyógyulhatnak a betegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!