Szeged és környéke

2015.09.27. 21:34

Ismét világbajnokkal peonzázhatnak a gyerekek

Újra peonzaőrület van a megyében: több mint egy hónapig ismét a mexikói bajnokkal, Salvadorral játszhatnak a gyerekek utcákon, tereken. Naponta több helyszínen is rendeznek versenyeket, szombatonként pedig a Szeged Plazában száznál is több gyerek gyűlik össze a nagy városi rangadón. <br> <br> <br>

Timár Kriszta

Nehéz mostanában úgy elmenni délutánonként egy lakótelepi játszótér mellett, hogy ne halljunk hangos „uno, dos, tres" kiáltásokat. Ismét előkerült ugyanis a peonza, amely két éve egyszer már meghódította a várost. A kötélről kipörgethető, búgócsigaként forgó, színes műanyag játék igazi sikertörténet, amely láthatóan túlmutat a szezonális slágertermékeken. Igaz, profi stáb áll mögötte, amely nem elégszik meg csupán annyival, hogy kiteszik 1-2 ezer forintért a boltok polcaira. Olyan közösséget alakítanak ki hozzá, amely a mai világban nemcsak a gyerekek, de a szülők számára is értéket képvisel.

– Végre nem a számítógép mellett, a négy fal között ül a gyerek. Más játékkal ezt nem tudtuk elérni. Ráadásul új barátokat tud szerezni, és akárhova is megy, pillanatok alatt összeverődik 10-20 fős csapat, akik mind ezt játsszák – mesélt peonzás tapasztalatairól Nyári Bea. Az édesanyát egy szegedi lakótelepi versenyen szólítottuk meg, ahol nem kevesebb, mint negyven gyerek várta az animátort, valamint a játék sztárját. A 35 éves Salvador de la Rosa szerettette meg a szegediekkel 2013-ban ezt a játékot, most pedig másfél hónapra ismét visszatért. Naponta több, előre bejelentett helyszínre látogat el, mostanra mindenhol legalább egy osztálynyi fiatal várja. A világbajnok több mint száz trükköt tud ezzel a játékkal – minden verseny előtt ezzel szórakoztatja a gyerekeket. Aki fogékony, az egyszerűbbeket hamar meg is tanulhatja. A nagyobbakat egyébként éppen ez a része fogja meg a peonzázásban.

– Éljük a gyerekkorunkat – nevetett a 16 éves Márkó, amikor megkérdeztük, mit keres barátjával, a 17 éves Pistivel a döntően alsósokból álló társaságban. Mint mondta, kistestvére peonzájával szokott játszani időnként: igyekszik a trükköket megtanulni. – Néha a földhöz vágjuk, amikor nem sikerül, de azért szeretjük – tették hozzá.

A kicsiket viszont elsősorban a versenyzés érdekli. Ez nem túl bonyolult: a lényeg, hogy a kipörgetett peonza a lehető legtovább legyen mozgásban. Akié a legtovább pörög, ajándékot kap: bajnoki pólót, focilabdát vagy mester peonzát. A Plázás, nagy versenyeken pedig ennél is értékesebbek a díjak: a héten például már egy tablet is gazdára talál majd.

– Leginkább szerencse kérdése, hogy meddig pörög – árulta el a tízéves Patrik, aki szerint ettől függetlenül ez sokkal jobb játék, mint a foci. Szurkolni pedig ugyanolyan lelkesen lehet itt is, mint egy sportmérkőzésen.

– Ezt nem lehet megunni – tette hozzá Szabolcs, aki azt is megsúgta: az iskolában is szoktak vele játszani. Pedig ott tilos – már két éve betiltották a balesetveszély miatt. A repülő játékok ugyanis nagyot tudnak ütni, ha rossz helyre esnek. Ez azonban az egyetlen hibája. Ugyanakkor készség- és képességfejlesztő, és bár kell hozzá ügyesség, bárki számára megtanulható.

A szervezett utcai versenyek idén november 7-éig tartanak, Salvador pedig immár nemcsak a szegedi, de a hódmezővásárhelyi és a szentesi fiatalokat is igyekszik megfertőzni ez idő alatt a peonzalázzal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!