Szeged és környéke

2015.09.23. 23:08

Migránsokon szakítottak a bűnözők

Meg nem erősített információink szerint a migrációs válság két hónapja alatt Csongrád megyében az átlagosnál jóval kevesebb egyéb bűncselekmény történt, mivel a bűnözői csoportok a menekültek szállításával, jogi nyelven jogellenes tartózkodás elősegítésével voltak elfoglalva.

delmagyar.hu

– Azt nem lehet kijelenteni, hogy aki betört, vagy lopott volna, az elment menekültet szállítani, de az biztos, hogy komoly bűnözői csoportok álltak rá a migránsszállításra – árulta el lapunknak egy rendőrséghez közel álló forrásunk.


Ilyen jellegű statisztika érthető okokból nem áll a bűnüldöző hatóságok rendelkezésére, hiszen az el nem követett, meg nem történt bűncselekményt nem lehet vizsgálni, így adatok sincsenek róla.


 

Jogellenes tartózkodás elősegítése

Aki az Európai Unió tagállamának területén történő jogellenes tartózkodáshoz vagyoni haszonszerzés céljából segítséget nyújt olyan személynek, aki ezen államok egyikének sem állampolgára, vétséget követ el, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Információink szerint, amit hivatalosan senki sem erősített meg, a migrációs válság utolsó két hónapjában Csongrád megyében kevesebb bűncselekmény történt, mivel a bűnözői csoportok a rendkívül jól jövedelmező migránstaxiztatásra álltak át, és ezzel hatalmas haszonra tettek szert.


A rendőrök folyamatosan intézkedtek szegedi és más Csongrád megyei településekről – Baks, Csanytelek, Hódmezővásárhely – származó, a hatóság által ismert bűnözőkkel szemben, akik a kínálkozó alkalmat kihasználva 200-250 euróért szállítottak menekülteket a határ közeléből Budapestre. A migránsokkal együtt néhány napja ők is eltűntek a magyar–szerb határhoz közeli benzinkutakról.


Voltak, akik az illegális bevándorlók sérelmére követtek el bűncselekményeket: kirabolták, vagy néhány kilométeres utazás után az egyik autópálya-pihenőben tették ki őket a kocsiból.


A rendőrség, mint arról korábban beszámoltunk, két hónap alatt több mint 200 eljárást indított jogellenes tartózkodás elősegítése vétség miatt. A gyakran családi alapon szerveződő bűnözőknek még úgy is megérte, hogy a szállításhoz használt autókat a hatóság lefoglalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!