Szeged és környéke

2015.10.29. 19:27

Feketén foglalkoztatták a sportolókat

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emelt vádat a Kecskeméti Sportegyesületeket Működtető Kft. gazdálkodásával összefüggésben hat emberrel szemben a Szegedi Járási Ügyészség.

Munkatársunktól

A vádirat szerint ez a vállalkozás működtette a város élvonalbeli férfi kosárlabda-, kézilabda- és röplabdaszakosztályait, valamint az ehhez kapcsolódó utánpótlást is. Az éves szinten több tízmilliós és túlnyomórészt önkormányzati támogatásból működő cég alapításkori marketingigazgatójának felkérésére vállalta el egy helybeli lakos az ügyvezetői feladatokat azzal, hogy ügyvezetősége formális, az irányítás ténylegesen nem az ő kezében lesz. Az akkori marketingigazgató a sportolók járandóságának kifizetésére kidolgozott egy szerződéses konstrukciót is: az élvonalbeli és több esetben külföldi sportolókat minimálbéren foglalkoztatták munkaszerződésekkel, míg javadalmazásuk érdemi részét úgynevezett arculatátviteli szerződésekkel, az adók kikerülésével, készpénzben fizették ki. 

Egy szegedi, egy göcsönyi és egy kocséri székhelyű gazdasági társasággal kötötték a szerződéseket, a három cég fiktív számlákat állított ki a 2009 és 2011-es évek közötti időszakban a KSE Kft. felé marketing és reklámtevékenységről. A KSE Kft. azután ezen számlák ellenértékét a beszámlázó cégnek átutalta, amelyet készpénzben azok vezetői felvettek, majd visszajuttatták a KSE Kft. ügyvezetőjének, aki azután a sportolók járandóságát a munkaszerződésben járó juttatásokon felül az adók kikerülésével készpénzben kifizette. 

A vádirat szerint a KSE Kft. ügyvezetője megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, amikor a teljesítés nélküli számlák kifizetéséről rendelkezett és ezzel a kft.-nek mintegy 425 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A további három vádlott a három beszámlázó cég ügyvezetője, akik bűnsegédként, az általuk kibocsátott számla ellenétékének megfelelő nagyságban járultak hozzá a hűtlen kezelés bűntettének elkövetéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!