Szeged és környéke

2015.10.16. 21:06

Gőzerővel nyomja a rockot Szurdi Zsolt

Szeged - A szigligeti népzenei találkozón Sebő Ferenc az együttesével lépett fel. Aznap este döntöttem el, hogy ezentúl népzenész leszek. Másnap már vásároltam is egy citerát magamnak, de egy csapatban mindig a hegedűs az úr, a többiek csak kísérik a prímást. Innentől kezdve a hegedű lett az életem - mondta Szurdi Zsolt. A népi rocker álma az idén 35 éves Rock klub létrehozása volt, Gőzerő nevű zenekarával pedig már 1987 óta zenél.

Kiss Gábor Gergő

– A rocker életforma már 1953-as születésemkor létezett. Előtte már voltak a jampecek, dübörgött a hippikor, majd a beatből kialakultak a különböző rockzenei műfajok. A Black Sabbath 1968-ban már játszott, Hendrix és Joplin ekkor tündökölt. Ezeket a nagyokat kezdik újrahallgatni a mai fiatalok: rájönnek, hogy ezek az előadók igazi zenét csináltak. A szegedi Rock klubban is ez a helyzet. A hétvégi műsorok után két ifjú titán rockzenéket rak be, van egy zárt láncolatú rendszerünk, amin a régi bandák videoklipjei láthatók – nagyon szeretik a gyerekek. Új és fiatal rockközösségek alakultak: vannak kémikusok, biológusok, orvosok, jogászok, de kőművesek és festők is közöttük. Ez az a közeg, amiben nem az a fontos, hogy ki milyen társadalmi rétegből érkezett. Ezt lehántja az emberekről az örökké tartó rock életérzés. Bach-imádó vagyok, akit a legnagyobb dzsessz- és rockzenészek naponta játszanak gyakorlatként. Bach alkotta meg azt a zenei összegzést a barokk végén, ami a mai összhangzattan egyik alapja. A Rock klubban és a József Attila Általános Iskola és Szakiskolában is sokszor teszek be Bachot. A gyerekek szívesen hallgatják, hiszen mindennek ez az alapja.


A teljes interjú a Délmagyarországban olvasható.


Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!