Szeged és környéke

2015.10.04. 19:53

Hadrendbe álltak az influenza ellen

Már működik Csongrád megyében az influenzafigyelő szolgálat, annak ellenére, hogy a vírus általában csak tél közepén éri el hazánkat. Az oltóanyag jövő hónaptól lesz kapható.

Munkatársunktól

Elindult az influenzafigyelő szolgálat: a megye háziorvosainak mintegy 20 százaléka jelenti majd hétről hétre a betegforgalmi adatokat, illetve hogy mennyi influenzaszerű megbetegedést észlelnek pácienseik között. Ez Szegeden harminc, Hódmezővásárhelyen és Makón tizenöt, Szentesen kilenc háziorvost érint – gyerek-, felnőtt- és vegyes praxist egyaránt. Négy, úgynevezett sentinel háziorvost is kijelöltek, az ő feladatuk elsősorban a heti gyakoriságú mintavételezés. Ennek kapcsán gyorsan értesülhet arról a járványügyi hatóság, mely influenzatörzs fordul elő.


Minden évben késő ősztől tavaszig tartanak az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó járványok. Magyarországon a 2003 tavaszi influenzajárvány volt eddig a legsúlyosabb: akkor 430 ezer beteget regisztráltak. A betegek többsége néhány nap alatt kilábal, akadnak azonban súlyos esetek is. A légutak sejtjeiben szaporodó vírusok ugyanis nemcsak helyileg alakíthatnak ki súlyos elváltozást, hanem a véráramba kerülő toxikus anyagok révén életveszélyesen súlyosbíthatják a már meglevő, kóros folyamatokat. Éppen ezért különösen veszélyeztetettek a krónikus tüdő-, szív- és érrendszeri, vese-, anyagcsere-betegségekben és immunhiányos állapotokban szenvedők, valamint a 60 évesnél idősebb emberek is. Az influenza okozhat tüdőgyulladást, izomgyulladást, idegrendszeri gyulladásokat, szívbetegeknél EKG-eltéréseket. 


Az influenzavírusok A és B típusai okozzák évről évre a legtöbb megbetegedést. Állandó változásuk miatt egy adott évben átvészelt influenzafertőzés vagy védőoltás eredményeként kialakuló immunitás nem véd a következő években. Éppen ezért minden évben új oltóanyagot fejlesztenek ki.


Az idei termékcsalád, amely felnőttek és gyermekek számára, valamint csökkentett antigéntartalmú változat formájában kerül forgalomba, várhatóan november első hetében érkezik meg a Népegészségügyi Főosztályra. Térítésmentes oltóanyagra azok jogosultak, akik a 60 évet betöltötték, valamilyen krónikus megbetegedésben szenvednek, egészségügyi dolgozók, szociális otthonok lakói és dolgozói, várandósok, valamint akik az elkövetkező időszakban gyermeket szeretnének vállalni. Az ingyenes oltóanyagot a háziorvosnál lehet igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!