Szeged és környéke

2015.10.30. 16:55

Migránsügyben is döntött a megyei közgyűlés - Kárpótlást kérnek a letaposott termésért

A menekültek, bevándorlók által letaposott termésért az államnak kárpótolnia kell a röszkei, ásotthalmi, mórahalmi gazdákat, erről fogadott el határozatot a megyei közgyűlés Mórahalmon. Arról is szó esett, hogyan lehet visszaédesgetni a migránsválság miatt távol maradt turistákat.

Bakos András

A homoki ember a végsőkig ragaszkodik ahhoz, amit elhatározott, ezért az együttműködésben is hűséges partner. Tessék ilyennek elfogadni – kérte a pénteki kihelyezett megyei közgyűlés résztvevőitől a házigazda, Nógrádi Zoltán (Fidesz) mórahalmi polgármester. Az ülés az elfogadás szellemében zajlott. Kakas Béla elnök (Fidesz) jelképesen átadta a megye adományáról szóló 1 millió forintos csekket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetőjének, Rigóné Kiss Évának. Ez a pénz 50 kárpátaljai magyar család 5 hónapi tüzelőjét fedezi. Ott most a háború miatt elszabadultak az árak, a nyári gázszámlát sem tudja kifizetni a lakosság 40 százaléka. A képviselők egyhangúlag fogadták el a fogyatékossággal élő emberek életét segítő megyei szervezetek beszámolóját. Az önkormányzat új székhelyére, a szegedi Belvedere-házra vonatkozó üzemeltetési szerződést is megszavazták. Bár Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik) kimondta: az év utolsó három hónapjára fizetendő 6 millió 307 ezer forint több, mint amennyibe az került volna, ha a régi megyeházán maradhatnak. Januártól új feltételek mellett szerződnek a Belvedere-ház gazdájával, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulattal.


A közgyűlés eldöntötte, idén a Csongrád Megye Szociális Ellátásáért Díjjal Tóth Kálmánné üllési családgondozót és Puskásné Halál Ágnest, a Szentesi Gondozási Központ vezetőjét tünteti ki. Az elnök Csongrád Megyéért Emlékéremmel ismerte el Röszke, Mórahalom és Ásotthalom lakóinak helytállását a migrációs válság idején. A három közösség nevében az a Toroczkai László (Jobbik) ásotthalmi polgármester köszönte meg az elismerést, aki a belügyminisztertől egyedüliként nem kapott kitüntetést „a migrációs helyzetben" végzett munkáért. A megyei közgyűlés elhatározta, támogatja a kérést, amellyel a három település a kormányhoz fordult. Röszke, Mórahalom és Ásotthalom azt szeretné elérni, hogy a kárt, amelyet a bevándorlók és menekültek okoztak a térségben, a termőföldek gazdáinak, enyhítse az állam. Támogatást kérnek egy reklámkampányhoz is, amely tájékoztatja a migránshelyzet miatt távol maradt turistákat, hogy nálunk már helyreállt a rend. – Jó lenne a jelenlegi helyzetet tényszerűen bemutató tájékoztatás, és nem valami propaganda, mert az utazni vágyó német, spanyol polgár most úgy forgolódik a hírek hallatán, mint vasorrú bába a mágneses viharban – vetette föl Szirbik Imre (MSZP). Megjegyzése szelíd vitát váltott ki arról, vajon a „nemzetközi média", az európai baloldal vagy a magyar kormány rossz kommunikációja felelős inkább a Magyarországgal szemben megnyilvánuló ellenszenvért. Nógrádi vont mérleget: a nyugat-európaiak menekültügyben most ugyanazokon a stációkon vergődnek keresztül, amelyeken mi túljutottunk, és ugyanazokkal a megoldási lehetőségekkel próbálkoznak, amelyek miatt nemrég megítéltek minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!