Szeged és környéke

2015.10.25. 21:21

Most még biztosan nem hallja A fütyülő disznót!

Podmaniczky Szilárd volt kollégánk másodszor futott neki Máté Gáborral A fütyülő disznónak. Most megint leállították a rádiójátékot. Egyelőre nem hallhatjuk a közrádióban a rendszerváltás idején játszódó történetet.

Szabó C. Szilárd

Mégsem kell az MTVA-nak Péterfy Gergely regénye – számolt be a kulturális skandalumról a Librarius. A kortárs kultmagazin cikkében közölte, a József Attila- és Márai Sándor-díjas írót néhány hónapja azért kereste meg a Magyar Rádió, mert hangjátékot akart készíteni a Kitömött barbár című regényéből. A napokban már arról egyeztettek, hova küldje a számlát, ám egyszer csak fordult a kocka: Péterfy kapott egy levelet, amelyben az állt, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nem támogatja a hangjáték elkészülését. Sokakban merült fel a cenzúragyanú.

Aki tudja, mesélje már el
Péterfy Gergely, aki a Népszabadság rendszeres tárcaírója, ezt írta egyebek mellett a történtekről a Facebook-oldalán: „Aki tudja, mesélje már el nekem, hogy működik az ilyesmi? Valakik valahol most vették észre, hogy én írtam? Most értek össze a szálak? Vagy szegények kifutottak a büdzséből?" Péterfy szerint röhejes összegről volt szó.

Már születőben volt a zene
Péterfy Gergelyhez hasonlóan járt Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író is, aki közel két évtizedig volt a Délmagyarország újságírója, tárcaírója. Egykori kollégánk is ugyanolyan levelet kapott, mint Péterfy Gergely – az MTVA nem támogatja, hogy hangjáték készüljön A fütyülő disznó című művéből. Úgy állították le a rádiójátékot, amit Máté Gábor rendezett volna, hogy a zeneszerző már dolgozott az anyagon.

Torkára fagyott az Olaszrizling
„Máté Gáborral másodszorra futunk neki A fütyülő disznónak, tavaly ősszel is leállították, pontosan akkor sem tudtam, miért, pedig jó kis sztori a rendszerváltás idejéről, amikor befulladt az orosz borexport, és a borosoknak torkára fagyott az olaszrizling. Elszoktam már tőle, hogy ilyen ködös híreket fogadjak, hogy valaki így meg úgy döntött a munkám fölött, de valójában hidegen hagy, csak a hangjátékot sajnálom, hogy nem születhet meg" – mondta a librarius.hu-n Podmaniczky Szilárd.

MTVA: Leállítottuk a folyamatokat

Miért gondolta meg magát, miért nem támogatja a Péterfy Gergely- és Podmaniczky Szilárd-hangjáték elkészítését a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap? – kérdeztük az alaptól. Az MTVA sajtóosztálya ezt a választ adta: „A gyártási rendszerünk átszervezése jelen pillanatban is zajlik, emiatt állítottuk le azokat a folyamatokat, amelyek az átalakítás miatt érintettek, többek között az ön által említett hangjátékot."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!