Szeged és környéke

2015.10.17. 16:23

Most még biztosan nem hallja A fütyülő disznót!

Szeged - Podmaniczky Szilárd volt kollégánk másodszor futott neki Máté Gáborral A fütyülő disznónak. Most megint leállították a rádiójátékot. Egyelőre nem hallhatjuk a közrádióban a rendszerváltás idején játszódó történetet.

Szabó C. Szilárd

Mégsem kell az MTVA-nak [namelink name="Péterfy Gergely"] regénye - számolt be a kulturális skandalumról a Librarius. A kortárs kultmagazin cikkében közölte, a József Attila- és Márai Sándor-díjas írót néhány hónapja azért kereste meg a Magyar Rádió, mert hangjátékot akart készíteni a Kitömött barbár című regényéből. A napokban már arról egyeztettek, hova küldje a számlát, ám egyszer csak fordult a kocka: Péterfy kapott egy levelet, amelyben az állt, hogy az MTVA nem támogatja a hangjáték elkészülését. Sokakban merült fel a cenzúragyanú.

Aki tudja, mesélje már el

Péterfy Gergely, aki a Népszabadság rendszeres tárcaírója, ezt írta egyebek mellett a történetekről a Facebook-oldalán: "Aki tudja, mesélje már el nekem, hogy működik az ilyesmi? Valakik valahol most vették észre, hogy én írtam? Most értek össze a szálak? Vagy szegények kifutottak a büdzséből?" Péterfy szerint röhejes összegről volt szó.

Már születőben volt a zene

Péterfy Gergelyhez hasonlóan járt [namelink name="Podmaniczky Szilárd"] József Attila-díjas író is, aki közel két évtizedig volt a Délmagyarország újságírója, tárcaírója. Egykori kollégánk is ugyanolyan levelet kapott, mint Péterfy Gergely - az MTVA nem támogatja, hogy hangjáték készüljön A fütyülő disznó című művéből. Úgy állították le a rádiójátékot, amit [namelink name="Máté Gábor"] rendezett volna, hogy a zeneszerző már dolgozott az anyagon.

Torkára fagyott az Olaszrizling

"Máté Gáborral másodszorra futunk neki A fütyülő disznónak, tavaly ősszel is leállították, pontosan akkor sem tudtam, miért, pedig jó kis sztori a rendszerváltás idejéről, amikor befulladt az orosz borexport, és a borosoknak torkára fagyott az Olaszrizling. Elszoktam már tőle, hogy ilyen ködös híreket fogadjak, hogy valaki így meg úgy döntött a munkám fölött, de valójában hidegen hagy, csak a hangjátékot sajnálom, hogy nem születhet meg" – mondta a librarius.hu-n Podmaniczky Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!