Szeged és környéke

2015.11.25. 20:09

A filézett hal már elúszott - galéria

Tisztításra és filézésre a szűkös kapacitás miatt már nem tudnak rendelést felvenni a Szegedfish Kft.-nél, élő halat viszont december 23-án is lehet majd kapni korlátlan mennyiségben. Karácsony előtt a Mars téri halsütő is csak az ünnepi ebédre süti a halat.

Arany T. János

Busától a harcsáig

A Szegedfish Kft.-nél egy kiló ponty 690, egy kiló busa 259, egy kiló amur 499, egy kiló szürke harcsa 1905, egy kiló kárász pedig 600 forintba kerül. A tisztítás ezt kilónként 150, a tisztítás és filézés pedig 200 forinttal drágítja. 

 
– Van még benne fél marékkal – mutatta a vödör alján úszkáló halbelsőséget egy vevőnek Tibai Józsefné, a Mars téri Irén csarnok halsütödéjének tulajdonosa szerda délelőtt.

A vevő, a csanádpalotai Deli István és felesége nem aprózták el, és nem halasztották az utolsó pillanatra a halvásárlást. – Tavaly 24-én délelőtt jöttem, és már semmit nem tudtam venni – mondta Deli úr. Ezúttal két és fél kiló halbelsőséggel távoztak, de előtte megmutatták, mit vásároltak a szemközti halboltban. Harcsa- és pontyfejek lapultak a szatyor alján. A halhúst később veszik meg. Deliék elárulták, 30 literes bográcsban készül majd a karácsonyi halászlé, amit két-három napig fogyaszt a tízfős család.

Tibai Józsefné elmondta, már karácsony előtt beindul a roham. – Visznek mindent: halászlevet, belsőséget, halat, nyersen és sütve, amire rendelést is felveszek. 24-én délelőtt eljön érte, majd otthon délben kirakja az asztalra. 23-án és 24-én csak sült halat árulok – magyarázta az Irén csarnok jól ismert halsütője.

A 2100 hektáros Szegedfish Kft.-nél az őszi lehalászás a végéhez közeledik. Az étkezésre szánt halak mellett a tenyészhalakat is lehalásszák és elhelyezik a telelőkben.
 

Haltisztítás és filézés a Szegedfish Kft.-nél. Aki tud élezni, és jól bánik a késsel, ezer kiló halat is kifiléz vele. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A halgazdaságban ezekben a napokban lengyel kamionokat pakolnak meg 150 tonna ponttyal. Sztanó János ügyvezető elmondta, az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom 20-25 százalékát, ami 300-350 tonna halat jelent. Ennek nagy része ponty, fele külföldre kerül, a másik felét helyben adják el. 

– Egyre kevesebben akarnak tisztítással és filézéssel bajlódni, a kapacitásunk viszont szűkös, ezért további rendelést nem tudunk felvenni. Élő halat viszont az utolsó pillanatig, december 23-án 16 óráig lehet majd kapni korlátlan mennyiségben – mondta Sztanó János.

Kevés halat esznek a vásárhelyiek

– Az éves forgalmunk 60 százalékát karácsony környékén bonyolítjuk. Elsősorban pontyot, szürke- és afrikai harcsát vásárolnak az emberek, a nagy roham az utolsó négy napon várható – mondta Koczka István. A vásárhelyi Bárka Halbolt tulajdonosa 23 éve árul halat a városban. Náluk ebben az időszakban sem kell sorba állni, a munkába az egész család besegít. A lakásuk mellett a Szent István téri bárkában, valamint a piacon is árulnak, de a filézett afrikai harcsán kívül csak élő halat lehet náluk kapni. A vállalkozó évek óta készít egy felmérést, miszerint egy vásárhelyi lakos évente 0,6 kiló halat fogyaszt el, ami nagyon kevés, az országos 4 kilótól igencsak elmarad. Náluk 980 forint a ponty kilója, a szürkeharcsát 2180, a filézett afrikait 2670-ért adják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!