Szeged és környéke

2015.11.27. 18:25

Ötvenkétezer kukán jeladó lesz

Csongrád megye - 1 milliárd 761 millió forintból ötvenkétezer kukát csipeznek meg Csongrád megye harminckét településén december 11-éig.

Munkatársunktól

Eddig csak a kutyákat, a múlt héttől kezdve már a kukákat is csipezik Csongrád megyében.


– Harminckét település ötvenkétezer hulladékgyűjtő edényét látja el jeladóval december 11-éig a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társaság. Az 1 milliárd 761 millió forintból megvalósuló beruházás legfőbb célja, hogy kiszűrje azokat, akik korábban megpróbáltak kibújni a hulladékelszállítás díja alól – mutatta be az új eszközt és a rendszert tegnap [namelink name="Rupp Tamás"], a jeladó felszerelésével megbízott BinControl kft. szakértője.


A településeken a szemétszállításért fizetők kukáit egyedi jeladóval látják el, a kukásautók érzékelik rádióhullámaikat. Amennyiben nincs az edényen jeladó, a rendszer fotósorozatot készít az ürítésről és mellérendeli a GPS-koordinátákat is, így az illegálisan szemetet kihelyezőket könnyen be lehet majd azonosítani.


A csipet megrongálni sem érdemes, hiszen a jeladó nélküli ürítés nem szerződésszerűnek minősül. További előnye a rendszernek, hogy az ellopott kukákat is könnyebb lesz megtalálni.

 

1 milliárd 761 millió forintból ötvenkétezer kukát csipeznek meg Csongrád megye harminckét településén december 11-éig.

Rupp Tamás a kukák becsipezését mutatja be. Fotó: Kuklis István

A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás közleményében tudatta, hogy megbízottainak kiadva magukat csalók keresik fel az embereket, és kétezer forintos díjat követelnek az ügyfelektől a jeladó felszereléséért. A hulladékgazdálkodási szolgáltatást igénybe vevő lakosok és cégek, intézmények tájékoztató levelet kaptak a közelmúltban, benne matricákkal, amiket a beszerelés megkönnyítése miatt a kukákra kell majd felragasztani, illetve a legfontosabb információval, hogy a jelenleg folyó felszerelés díjmentes. Ha ezzel a módszerrel próbálkozó csalók csengetnek be valakihez, forduljanak a rendőrséghez, illetve tájékoztassák a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulást a 62/777-211-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!