Szeged és környéke

2015.11.08. 20:41

Több mint ötven hajfonást ismer

Budapesten él és dolgozik a születése óta hallássérült kiskundorozsmai Varga Enikő, mégis beszélgetős szakmát választott magának. Fodrászként második lett a Balmaz Hajkarneválon, de nyert már különdíjat hajfonó és hajtetováló kategóriában is.

Salánki Zsófia

– Amikor elmentünk a pályatanácsadóhoz, megkérdezték: hogy képzelem, hogy a lányomból fodrász legyen, hiszen ez egy beszélgetős szakma – mondta Lesznek Amália, a díjnyertes 27 éves siket fodrász, Varga Enikő édesanyja. A fiatal nő hétvégéken látogat haza kiskundorozsmai otthonukba. – Szerintem nem szabad gátat szabni valakinek csak azért, mert siket vagy bármi más problémája van. Erős kézzel védem a gyermekeimet: így lett végül Enikőből fodrász – tette hozzá meghatódva az édesanya. Azt is elárulta, hogy lánya már kislányként a babái haját fésülgette, különféle frizurákat készített nekik, de nem a fodrász volt az első szakma, amit tanult, először cukrásznak készült.


– Nem okozott gondot a versenyen, hogy bármit megértsek, mert szájról olvasok. Nem is szóltam arról, hogy siket vagygyok. Második lettem a rengeteg halló versenyző közül – mondta mosolyogva Enikő, miközben megmutatta a kupát és az oklevelet. A szerény, jó humorú lány elmondta, hogy köszönettel tartozik annak a mesterfodrásznak, akinél dolgozik, hiszen ő segített neki a felkészülésben. Enikőnek két kisebb testvére van, de a siketséget egyedül ő örökölte a nagyszüleitől. 

 

Enikő második lett az októberi V. Balmaz Hajkarneválon estélyi frizura fonással kategóriában. Fotó: Karnok Csaba

Enikő második lett az októberi V. Balmaz Hajkarneválon estélyi frizura fonással kategóriában. Fotó: Karnok Csaba

Hódmezővásárhelyen tanult, legalább ötven fonást ismer, bármit el tud készíteni. Mindössze  két órát aludt a verseny előtt, ahol h ajfonó és hajtetováló kategóriában nyert díjat. A frizurakészítésnél mégis jobban szeret hajat vágni. Egy budapesti fodrászszalonban dolgozik, sokszor van rá példa, hogy a vendégek direkt őt keresik. – A barátaim között vannak hallók és hallássérültek is. Sokszor járunk együtt bulizni, ilyenkor én készítem el a frizurájukat. A sminkelést is szeretném megtanulni, hiszen a versenyeken én tudom, hogy mi illik a modell frizurájához. Mesterfodrász szeretnék lenni, de ahhoz még sokat kell tanulnom – osztotta meg velünk terveit Enikő. 


Szabadidejében imád sportolni: Kiskundorozsmán és Budapesten kerékpározik, és az egyik futóverseny tíz kilométeres távot is sikerült lefutnia. Édesanyja elárulta: nagyon hiányzik neki Enikő, de a dolgoknak az a rendje, hogy a gyerekek egyszer kirepülnek a családi fészekből. Neki csak annyi a dolga, hogy támogassa őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!