Szeged és környéke

2015.12.23. 19:36

A hónap közepén 10 ezer forint marad hatukra

Öt gyermekének szeretne szép karácsonyt Bánfiné Bai Éva, ezért kért segítséget alapítványunktól. Egyedül neveli őket munka nélkül, de igyekszik, hogy ne érezzék a nélkülözést. Nekik is jutott olvasóink jóakaratforintjaiból.

Timár Kriszta

„Szeretném, ha a karácsony egy feledhetetlen, szép emlék lenne a gyermekeim számára" – írta alapítványunkhoz címzett levelében Bánfiné Bai Éva. Az asszony másfél éve egyedül, albérletben neveli öt gyermekét – a 15 éves Csabit, az 5 éves Szabit, a 4 éves Bogit, a 3 éves Rolandot és a 2 éves Larát egy dóci tanyán. Segítsége nincs: szülei meghaltak, a gyerekei apja pedig nem fizet gyerektartást. Így abból a pénzből tudnak csak gazdálkodni, amit az édesanya kap. A gyes és a családi pótlék nincs több 150 ezer forintnál.

A rezsi és a gyerekek az elsők – beszélt a pénz beosztásáról az asszony. Számlaelmaradásuk sosincs, de van, hogy hó közepén már csak egy tízezres lapul a pénztárcában. Mégis igyekszik, hogy a gyerekek ne érezzék, hogy nélkülöznek.


– Nagy álmom, hogy megvehessem ezt a házat, amiben lakunk. Ha lenne egy hatórás munkám, félre tudnék tenni erre a célra. Eddig is egymagam javítgattam otthonunkat, apránként rendbe is tudnám hozni. De tudom, hogy erre kevés az esély: mivel egyedül vagyok, bármelyik gyerek megbetegszik, nekem kell vele lennem, ezt viszont egy munkahelyen sem nézik jó szemmel.

 

Csabi, Roland, Szabi, Bogi és a Larát tartó édesanya a dóci tanya előtt. Szép karácsonyról álmodnak. Fotó: Frank Yvette (galéria)



A házban nincs fürdőszoba: vécé az udvaron van, fürödni pedig kiskádban tudnak, melegített vízben. Azt pedig beviszik a szobába, mert csak ott van meleg, egy kályha nem tudja befűteni az egész házat. Igaz, valószínűleg nem is telne többre: rengeteg pénzt visz el a tüzelő. Két szobájuk van – Csabi külön birodalmat kapott, hogy tudjon tanulni. Mindennap negyed 6-kor kel, busszal jár be Szegedre. A Csonkában tanul autószerelőnek. Emellett rengeteget segít édesanyjának a gyerekek körül: végtelen türelemmel gondozza őket.


A karácsonyról Éva bizonytalanul nyilatkozott. – Talán kapunk kölcsön egy műfenyőt, hogy a gyerekeknek legyen karácsonyfájuk. Ajándékról viszont nem nagyon álmodozhatnak.


A szerdai lapunkban bemutatott Szép Gézáné és Tösmagi Gábor Andrásné tegnap vehette át olvasóink jóakaratforintjait a Klauzál téren. Bánfiné Bai Éva és gyermekei ma délelőtt veszik át karácsonyi ajándékaikat. A Délmagyarország–Rotary Adventen rajtuk kívül Szalkai Norbert vehet még át adományt – gáztűzhelyet és élelmiszert –, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház képviselője ad át. A 10 órakor kezdődő ünnepségen a színház művészei lépnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!