Szeged és környéke

2015.12.22. 20:50

Akiknek a családja is a cégben dolgozik

Csongrád megye - Három Csongrád megyei vállalkozó vette át december elején a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségétől (VOSZ) az Év vállalkozója oklevelet. A szervezet megyei elnöke állami kitüntetést kapott.

Fekete Klára

– Csaknem 50 esztendeje, hogy 45 hektáron 15-fajta szőlőt termesztünk, ezekből készítjük a borainkat. Emellett szőlőszaporítóanyag-előállítással is foglalkozunk: 25 hektáros szőlőiskolánk van, közel 40-fajta csemetét szaporítunk – mutatta be a családi vállalkozást, a csongrádi Ungerbauer Családi Borpincét az idei Év vállalkozója, [namelink name="Ungerbauer Anikó"]. A cégen belüli munkamegosztás szerint ő a szőlő-szaporítóanyaggal foglalkozó kft. ügyvezetője, valamint a falusi turizmussal, borkóstolók szervezésével kapcsolatos feladatokat látja el.


– Születésem óta a családi borászatban élek, édesanyámmal már gyerekkoromban kijártam a szőlőbe. Kecskeméten kertészvégzettséget szereztem. Idén sikeres évet zárunk, kiemelkedő eredményeket értünk el az értékesítésben.


– Tizenhét éves a cégünk, gumihulladék-feldolgozással foglalkozunk, családi vállalkozásban feleségemmel és két gyermekemmel – mondta [namelink name="Döme Lajos"], a Technoplast 2000 Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. – A gyárakban keletkező hulladékból készítünk újrahasznosítható alapanyagot Szegeden, a volt konzervgyár területén. A 2015-ös év feladta a leckét: az olajárak csökkenése miatt olcsóbb lett a gumi, ezt a hatást erőteljesebb kereskedelemmel, új beruházásokkal kellett kivédenünk – mondta.

 

Őket díjazták ebben az évben: (balról) Döme Lajos, Gaszmann Tamás, Ungerbauer Anikó és Szakács József. Fotó: Kuklis István

Őket díjazták ebben az évben: (balról) Döme Lajos, Gaszmann Tamás, Ungerbauer Anikó és Szakács József. Fotó: Kuklis István

– Autójavítással foglalkozó cégünk 1989-ben egyéni vállalkozásként indult, a kft.-t csak 2003-ban alapítottuk, Algyőn szerelőcsarnokot is építettünk. A mai napig ott dolgozunk, de már nemcsak személygépkocsikat, hanem teherautókat, buszokat is javítunk – utalt a fejlődésre [namelink name="Gaszmann Tamás"], a Gaszmann Autószerviz Kft. ügyvezető igazgatója.


– Három éve aranykoszorús mester, idén Év vállalkozója lettem, ezekre az elismerésekre nagyon büszke vagyok. Tizennégy évesen már az AFIT-nál tanultam a szakmát, azóta folyamatosan szerzek újabb képesítéseket. Feleségem már a családi vállalkozásban dolgozik, hamarosan a fiam is belép.


Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Szakács Józsefet, a VOSZ Csongrád Megyei Szervezete elnökét, alapító tagját. [namelink name="Szakács József"] 18 éve vezeti a helyi szervezetet. A megyei iroda foglalkozik a több mint 10 éves Széchenyi-kártyákkal, amelyekkel ma már 50 millió forintnál is nagyobb hitelt lehet igényelni. A helyi VOSZ úgynevezett előszűréssel segíti a bankok munkáját, így a vállalkozók gyorsabban pénzhez juthatnak. Nemrégiben együttműködési szerződést kötöttek a romániai VOSZ-szal, és hamarosan pályázatokat írnak ki a közös munkára. A szervezet idén 10. alkalommal adott át Príma díjakat a helyi kultúra, a tudomány, a művészetek és a sajtó képviselőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!