Szeged és környéke

2015.12.15. 21:51

Csak a valóságban késnek a járatok

Szeged - Gyakran nem jelzik, vagy csak késve a balesetek, meghibásodások miatt előforduló változásokat a megállókban a digitális kijelzők. Az SZKT szerint a diszpécserközpontnak nem mindig az utastájékoztatás a legfontosabb feladata, a buszok érkezésénél pedig 2017 előtt nem is lehet pontos jelzésre számítani.

Tombácz Róbert

– Nagyon bosszantó. Volt már, hogy azt hittem, lekéstem, mert nem volt kiírva, ezért elindultam gyalog. A busz meg közben elment mellettem – mondta egy 20-as járatra váró férfi a Centrum-megállóban. Azt mondta, gyakori a késés, de ez sosem szerepel a kijelzőn. A megállóban ácsorgó két másik utas villamosra várt. Szerintük a trolik és a villamosok többnyire annak megfelelően érkeznek a megállóba, ahogy a digitális kijelzőn olvasható.


Az utasokat annak kapcsán kérdeztük, hogy olvasóink és saját tapasztalataink szerint a másfél éve közel 400 millió forintból kialakított digitális utastájékoztató rendszer sok esetben nem jelzi a késéseket, forgalmi zavarokról, balesetekről, pótlóbuszokról csak jóval később tájékoztat. Pedig a fejlesztés részeként a villamosokat és trolikat olyan GPS-es járműkövető rendszerrel szerelték fel, amely folyamatosan küld adatokat a diszpécserközpontnak. Az pedig a több mint száz megállóban felszerelt kijelzőkre továbbítja.


 – Megbízhatatlan a kijelző. Buszra várok, de összevissza mennek a kiírások, függetlenül attól, hogy elment-e már a járat, vagy sem – foglalta össze tapasztalatait [namelink name="Páczi Mihályné"], aki a Bécsi körútra szeretett volna utazni a Mars téri megállóból. Egy babakocsival várakozó pár azt mondta, a 9-es vagy a 19-es trolira várnak, ami szinte mindig késik, de legalább tudják követni, mennyit. Egy neve elhallgatását kérő nő szerint sem mindig megbízható a kijelző, de legalább tudja az ember, mikor jön alacsonypadlós járat, és a városba látogatók mellett azoknak is segít, akik túl rosszul látnak ahhoz, hogy a kiragasztott menetrendet elolvassák.


– Az adatok percenként frissülnek. A lehetőségekhez képest mielőbb igyekszünk a változásokkal kapcsolatos információkat megjeleníteni, de forgalmi zavar esetén a diszpécserszolgálat elsődleges feladata a zökkenőmentes közlekedés biztosítása, így előfordulhat, hogy a tájékoztatás nem jelenik meg azonnal – közölte az SZKT.


Hozzátették, ahhoz, hogy a buszjáratok időadatai is valósak legyenek a kijelzőkön, és ne csak a hivatalos menetrendet közöljék, a buszokat üzemeltető DAKK Zrt.-nek az önkormányzati cég rendszerébe illeszkedő járműkövetési rendszert kellene kialakítania.


Ezt megerősítették a DAKK Zrt.-nél is. Válaszukból az derült ki, a következő hétéves ciklus buszközlekedésére kiírt pályázat részeként kapták meg azokat a műszaki előírásokat, amelyek alapján elvégezhetik a kellő fejlesztéseket, hogy saját rendszerüket összehangolják a városi cégével. Ez azt jelenti, hogy 2017-től lehet arra számítani, hogy a buszok a kijelzőkön is a valóságnak megfelelően érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!