Szeged és környéke

2015.12.10. 22:12

Két radnótis tanár a pálya csúcsán

Szeged - Két radnótis tanár is megkapta idén a Rátz Tanár Úr életműdíjat. A pedagógusoknak adható legmagasabb rangú elismerést olyanoknak ítélik oda, akik életükkel, hozzáállásukkal is nevelnek, alakítanak.

Timár Kriszta

A természettudományos oktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat ismerik el minden évben a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal. Idén ezt két szegedi tanár is megkapta, mindketten a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban oktatnak. [namelink name="Mike János"] matematikát, [namelink name="Mező Tamás"] pedig fizikát.


– Minden díjat megkaptam, amit matematikatanárként lehet, örülök, hogy erre is érdemesnek tartottak – mondta Mike János, akinek tanítványai között vannak diákolimpikonok és OKTV-döntősök is. Felkészítésüket soha nem magánórákon, hanem délutáni szakkörökön végezte. – Szeretem ezt a munkát, eredményt, és nem pénzt akartam belőle – magyarázta elvét.


Mike János pályakezdő kora óta a Radnóti tanára. Mint mondta, az ország második legkomolyabb matematika-műhelyében nem volt nehéz elérni, hogy ismerjék a nevét, de vallja, hogy a kevésbé tehetséges gyerekekkel is meg kell szerettetni ezt a tárgyat.

 

Az életműdíjas tanárok: Mező Tamás és Mike János Fotó: Karnok Csaba

Az életműdíjas tanárok: Mező Tamás és Mike János. Fotó: Karnok Csaba

Hasonlóan fogalmazott Mező Tamás is, bár szerinte a fizikát ugyanolyan nehéz tanítani, mint tanulni.


– Ezt a tárgyat nem lehet „körülbelül" tudni. Vagy megtanulja valaki kellő alázattal, vagy nem, hiszen minden egymásra épül. Sokakban pont ezért van ellenállás: felismerik, hogy nehéz tárgy. Éppen ezért nem tudok egyetérteni, ha valaki azzal takarózik, hogy humán beállítottságú. Kilencven százalékuk csak nem akar sokat dolgozni.


Arra a kérdésre, hogyan motiválja diákjait, Mező Tamás azt mondta: a motiváció nem zenés-táncos lézershow. – Nem tudok helyettük dolgozni, csupán azt tudom megmutatni, sok munkával hova juthatnak el. Éppen ezért eredményeim sem nekem vannak: az osztálynyi OKTV-döntős és az ezüstérmes diákolimpikon is, akiket tanítottam, maga dolgozott meg az eredményéért.


Kitüntetéséről humorosan úgy fogalmazott: ahogy közeledik az ember a kihaláshoz, elérik ezek a dolgok. A fizikatanár azonban ugyanúgy tisztában van azzal, hogy a polcán sorakozó díjak közül ez a legértékesebb, mint a kollégája. – Ennél többet nem érhet el az ember tanárként – foglalta össze érzéseit Mike János. Harmincegy éve van a pályán, és életmű-díja ellenére, amelyet egy korszak lezárásának szokás tekinteni, szeretne még sokáig tanítani. De nem biztos, hogy fog is.


– Megalázónak tartom, hogy a mostani rendszerben nem a szakma tudása, hanem a papírmunka dönt a minősítésekről. Nem biztos, hogy ebben én részt szeretnék venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!