Szeged és környéke

2015.12.23. 19:45

Roham a halászléért

A Kiskőrössy Halászcsárdában nincs előrendelés, érkezési sorrendben szolgálják ki a vendégeket. Az Algyői ma már ki sem nyit, szerdán kiosztották az ételt. Frank Sándor konyháján, ahol három étteremre főznek, több tonna halat dolgoznak fel.

Arany T. János

Kevés halat eszünk 


Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 5,2 kilogramm, ami nem egészen egyötöde az európai uniós átlagnak. A magyar lakosság közel 20 százaléka soha vagy évente csupán egyetlen alkalommal, karácsonykor fogyaszt halat.

Az Algyői Halászcsárda előtt már szerdán sorban álltak az emberek. – A többi csárdával ellentétben mi egy nappal korábban kiosztjuk a halászlevet, és 24-én mi is megpihenünk. A szerdai halászlémennyiséggel egy nagyobb falu lakosságát jól tudnánk lakatni – mondta Barta László mesterszakács, a csárda tulajdonosa. Az algyői csárdából a nyers halfilét külön zacskóban vitték haza a vendégek, amit csütörtökön csak bele kell főzni a halászlébe.


A Kiskőrössy Halászcsárda is a saját útját járja. Oláh Dezső tulajdonos elmondta, náluk nincs előrendelés, érkezési sorrendben szolgálják ki a vendégeket 9 és 17 óra között. – Célszerű minél korábban jönni – tanácsolta.

Három halászcsárdának főznek a Kék Csillag konyháján. Több tonna halból készül az ünnepi étel. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA



Az Olajbányász tér környékét napok óta belengi a hagyma és a halászlé illata. – Három étteremnek (Roosevelt tér, Fehértói és a budapesti Szegedi halászcsárda) készítjük a halászlevet. Már hetek óta dolgozunk, mert Romániába és Szerbiába lefagyasztva vitték a vendégeink. Négyezer kiló pont- és harcsafilé, háromezer kiló hagyma és hat mázsa paprika vár feldolgozásra. 16 ezer adag halászlé fogy ezekben a napokban – mondta Frank Sándor, a csárdák tulajdonosa a Kék Csillag étterem konyháján.


 Az éttermekben éjjel-nappal, összesen 160 alkalmazott dolgozik, hogy a vendégeknek karácsonykor halászlé gőzölögjön az asztalán.


A Roosevelt téri Halászcsárdába ma reggel hattól délután 3-ig várják a vendégeket. A Fehértói étterem az ünnepek alatt sem áll le, 24-én éjjel-nappal nyitva van. – Akár az utolsó pillanatban is ki lehet menni halászléért – tette hozzá a csárdagazda.


Három éve az egyik szegedi hamburgerestől, a Mega Megállóból is lehet halászlevet rendelni. Simon Tamás tulajdonos azt mondta, azok vesznek az ő levéből, akik korábban már kóstolták a főztjét. 40-50 adag készül náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!