Szeged és környéke

2015.12.22. 21:01

Száz gazdának megéri a paprika

Mórahalom - Második sikeres évét zárta a Kotányi, a Fűszermalom Kft. és Mórahalom együttműködése a fűszerpaprikáért. A fűszergyártó cég idén közel száz környékbeli gazdával szerződött, ennek előnyeiről a zákányszéki Veszelka Zoltánné mesélt.

Arany T. János

A szegedi fűszermester


A szegedi Kotányi János 14 évesen, 1872-ben gyalog érkezett Bécsbe kereskedelmet tanulni. 22 éves korában már saját fűszerüzletét vezette, fő árucikke a szegedi paprika volt. 1881-ben Szegeden paprikamalmot létesített. A szegedi paprikakereskedés az 1900-as évek közepétől a Kárász utcán működött. A második világháborúig sikeres cég az államosítás után, 1953-ban jogutód nélkül megszűnt. A bécsi lerakatból alakult Johan Kotányi GmbH fűszerforgalmazó 1992-ben Magyarországon is leányvállalatot alapított Kotányi Hungária Kft. néven.

– Biztos piaca van, nem kell messzire vinni, jó az ára is. Megkötjük a szerződést, és azt a mennyiséget fel is vásárolják. Sokan jól jártak ezzel a lehetőséggel – sorolta a zákányszéki [namelink name="Veszelka Zoltánné"] a Kotányi fűszerkereskedelmi céggel való együttműködés előnyeit. Már a szülei is paprikatermesztéssel foglalkoztak, ők hat éve kezdték, ez volt a második „kotányis" évük.


– A többi felvásárlónak konkurenciát jelentenek, ami az áraknak tett jót. Többen, nagyobb területen vetnek paprikamagot. Fiatal termelő sajnos még kevés van köztük, de bízom benne, hogy ez a lehetőség motiválja őket, és kedvet kapnak a fűszerpaprikához – magyarázta. Azt is megtudtuk, a paprika minősége a szedés utáni technológiáktól – utóérlelés, szárítás, válogatás, csipedés – függ.


A Kotányi, a Fűszermalom Kft. és Mórahalom önkormányzata két éve fogott össze a fűszerpaprikáért. A közelmúltban, a szezon végén rendezett tájékoztatón elhangzott, több tonna, kiváló minőségű fűszerpaprika-őrleményt állítottak elő a termelők. A jó termés a kedvező időjárás mellett a minőségbiztosítási követelményeknek köszönhető.

 

 A zákányszéki Veszelka Zoltánné szülei is paprikával foglalkoztak. Hobbija a varrás, a lenvászon zsákocskát ő készítette a fűszernek. Fotó: Karnok Csaba

A zákányszéki Veszelka Zoltánné szülei is paprikával foglalkoztak. Hobbija a varrás, a lenvászon zsákocskát ő készítette a fűszernek. Fotó: Karnok Csaba

– Az előző évhez képest kétszer annyi nyers paprikát vásároltunk fel közel száz szerződött gazdától. Szeretnénk, ha ez a szám jövőre emelkedne – hangsúlyozta [namelink name="Erwin Kotányi"], a cég negyedik generációs tulajdonosa. A tapasztalatok szerint a hagyományos módon előállított őrölt paprikát a minőségi alapanyagokkal dolgozó éttermek, séfek vásárolják.


Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere szikkasztó- és szárítóüzemet szeretne létrehozni a városban, ahol a fűszerpaprikán kívül más mezőgazdasági terményeket is feldolgoznának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!