Szeged és környéke

2016.01.15. 13:11

Hamarabb fektetik műtőasztalra a beteget

Bár a műtéti várólisták a tavaly májusi támogatásnak köszönhetően rövidültek, egyes szakrendelésekre még mindig sokat kell várni.

Tombácz Róbert

Mivel a két évvel ezelőtti 77 ezerhez képest csak 35 ezer beteg szerepel azokon a műtéti listákon, amit az ország egészségügyi intézményeinek vezetniük kell, „már nem nagyon van várólista" – fogalmazott a napokban Ónódi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a köztévé egyik műsorában. Május óta jelentősen csökkent a műtéti várólisták hossza a szegedi klinikákon, miután a kormány országosan 5 milliárd forintot fordított a listák rövidítésére – árnyalta lapunknak az államtitkár kijelentését Facskó Andrea, a szegedi klinikai központ elnöke.


– Négy csoportban kell várólistát vezetni: a szürkehályog-, a csipőprotézis-, a térdprotézis- és a gerincdeformitás-műtétek körében. Szemészorvosként például azt látom, hogy a kibővített támogatásnak köszönhetően háromszor több szürkehályog- operációt tudunk elvégezni, mint korábban. Mivel a betegek választhatnak, melyik kórházban szeretnék elvégeztetni a tervezhető műtétet, Makóról és Vásárhelyről is átjönnek Szegedre, mert itt rövidebb a várólista, gyorsabban sorra kerülnek – mondta el Facskó Andrea. Makón tegnap 180, Vásárhelyen 79 napot kellett várni szürkehályogműtétre az OEP adatai szerint.

 


Az ország többi orvostudományi központjának műtéti várólistái közül egyébként a szegediek szinte mind a négy kategóriában a legrövidebbek – derül ki táblázatunkból.


A szakirányú vizsgálatokra adott előjegyzéseknél már nehéz ilyen javulásról beszámolni. Több olvasónk jelezte: arra is időpontot kapott a szegedi klinikai központtól, mikor kérhet időpontot egy-egy szakrendelésre. Az ortopédiai problémákkal háziorvosát felkereső Bozsóné Gulyás Margit két hónapot várt, mire elkezdték a lézeres kezelését. – Gyulladásban volt a jobb sarkam egy kinövés miatt, nem tudtam rálépni – mondta el a 72 éves szegedi asszony. Hozzátette, nagyon örül, hogy miután december elején bejutott az ortopédiai szakrendelésre, januártól elkezdték a terápiát, aminek köszönhetően sokat javult az állapota.


Bár fül-orr-gégészeti és szemészeti szakrendelésre viszonylag gyorsan be lehet jutni, ortopédiai, reumatológiai, speciális belgyógyászati szakrendelésekre 2-3, érsebészetire 7-8 hetet kell várniuk a betegeknek – mondta el a szegedi klinikai központ elnöke. – Meg kell érteni, hogy például ugyanaz az orvos végzi a korábbinál szerencsére több térdprotézis-műtétet, aki az ortopédiai szakrendelésen is dolgozik. Mivel a létszám adott, nem lehet egyszerre csökkenteni a műtéti várólistákat és a szakrendelésekre adott előjegyzési időt is – magyarázta Facskó Andrea.

A diagnosztikai vizsgálatok közül ultrahangra átlagosan 


1 hónappal, CT-re 5-6 héttel, MRI-re 2-3 hónappal későbbre tudnak időpontot adni. A feladatra kapott OEP-forrásból előbb a sürgős eseteket kell ellátniuk, a többi beteg csak ezután kerülhet sorra – tette hozzá az elnök.

A nyilvános adatok szerint diagnosztikus szívkatéterezésre átlagosan 57 napot kell várni Szegeden, ami a tavaly júniusi 66 napnál ugyan kevesebb, de még mindig érdemesebb lehet a pécsi ellátást választani, ahol mindössze 11 nap a várakozási idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!