Szeged és környéke

2016.01.17. 11:30

János bácsi akadálymentesítést kér az odesszai lakótelepen

Szeged - Lakói szeretik az odesszai és a tarjáni lakótelepet, de bőven van javítanivaló. Járdák, utak, parkok, padok, játszóterek hiányoznak. A liget hangulatos, a kutyasétáltatás viszont megoldásra vár - ez is kiderül az önkormányzat felméréséből.

Dombai Tünde

– Felépülése óta, vagyis több mint negyven éve lakom Odesszában, az Alsó kikötő sor 6. szám alatt. Azóta lerongyolódott, pedig ennek a környéknek nincs párja. A járásban nekem kerekes kocsi segít, ám így is nehéz vele a hepehupás járdákon, úttesten. A padkánál bajosan emelem fel, a régi rámpák meg olyan meredekek, hogy havas időben félek rámerészkedni. Szeretnék tehát akadálymentes környéket, a házunkhoz rokkantparkolót. Kellene még sok megközelíthető és kényelmes pad, a Vedres utcai szalagpanel mögött pedig normális átjárás a szolgáltatósorra – sorolta kívánságait a 85 esztendős [namelink name="Gera János"].

 

Akadálymentes járdákat, utakat szeretnék. A mostani rámpák túl meredekek - mutatta az odesszai Alsó kikötő soron lakó Gera János. Fotó: Frank Yvette

Akadálymentes járdákat, utakat szeretnék. A mostani rámpák túl meredekek – mutatta az odesszai Alsó kikötő soron lakó Gera János. Fotó: Frank Yvette

Az önkormányzat véleménykutatásából kiderült, hogy János bácsi nincs egyedül, az Odesszában élők megerősítették a kéréseit. Kiemelten kérték, hogy újuljanak meg az útjaik, járdáik. És bár az nem ebből a városrész-felújítási pénzből valósulhat meg, nem hagyták ki, hogy mennyire vágynak fedett uszodára és harmadik hídra. Odessza lakói fontossági sorrendben a közterület fáinak átvizsgálását választották, ezt követi a minőségi piacra, padokra és szobrokra vonatkozó kérés, majd a játszótér-felújítás, illetve zöldfelület.

 

Ön egyetért?


 Közel 1200 kérdőívet küldtek vissza a tarjáni és az odesszai lakótelep, valamint az újszegedi liget környékén élők az önkormányzatnak. A legtöbb válasz a liget, a második legtöbb Tarjánból érkezett, a harmadik Odessza lett – tükrözve a két lakótelep nagyságát. A polgármesteri hivatal már továbbította is az értékeléseket és javaslatokat a három tervezőcsapathoz. A tervek alakulásáról újabb fórumon számolnak be később. Mint megírtuk, a háromszor 700 millió forint értékű városrészfejlesztés tervei előreláthatólag az idén elkészülnek, a kivitelezés 2017-18-ra várható (Ötleteket várnak a felújításhoz, 2015. november 27.). Ön egyetért az értékeléssel? Ossza meg velünk véleményét! [namelink name="Dombai Tünde"] újságírót a 30/830-6459-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen éri el.

A ligetről a környezetében élők leírták: 32 százalékuk családjával, barátaival tölti ott szabadidejét, 26 százalékuknak arra vezet az útja, a 24 százalék sportolásra használja. A válaszadók 38 százaléka gyalogol, 30 százaléka fut, 21 százalék pedig kerékpározik a zöldben. 73 százalékuknak van kutyája. A kutyások 51, a nem kutyások 73 százaléka szerint nincs megfelelő lehetőség kutyafuttatásra. A beküldők a ranglista élére sorolták nyilvános vécé létesítését, a növény- és állatvilág védelmét, valamint az ivókutakat. Ezt követi, hogy padokat és közvilágítást, játszótérfejlesztést, valamint az Újszegedi Szabadtéri Színpad felújítását kérték.

 

A Tarján Debreceni utca–József Attila sugárút–Budapesti körút–Szilléri sugárút határolta részén hasonló az elképzelésük a lakóknak, mint Odesszában. Az ő ranglistájukat a zöldfelületek vezetik, második helyen kértek padokat, szobrokat, harmadiknak jelölték a fák átvizsgálását. Ezt követi a játszótér-felújítás és a köztéri sportlétesítmények korszerűsítése. Javasolták a kutyafuttató, közösségi kert, öntözőrendszer és kerékpáros létesítmények tervezését. Külön is hangsúlyozták, hogy tetesse rendbe a város az egykori Gyevi temető helyét, pedig az – mint a lakossági fórumon is elhangzott – magánterület, nem érintheti a tervezett felújítás. Sokan kiemelték, hogy javításért kiáltanak a járdák és a kerékpárutak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!